- Bananet
Bananet janë të mbushura me kalium, që është provuar se ul efektet e dëmshme të natriumit.
2. Manaferrat
Antocianinat, përbërësit bimorë tek manaferrat që u japin atyre ngjyrën e thellë të kuq, të purpurt dhe blu, është vërtetuar se reduktojnë rrezikun nga tensioni i lartë i gjakut.
3. Panxhari
Panxhari dhe lëngu i panxharit përmban nitrate, që ndihmojnë në mbajtjen të shëndetshme të enëve të gjakut. Studiuesit besojnë se kjo mund të jetë arsyeja përse panxhari ndihmon në uljen e tensionit të gjakut.
4. Fasulet, bathët, bizelet
Kanë vlera ushqimore të dobishme për zemrën. Fibra, natriumi dhe kaliumi tek fasulet është vërtetuar se ndihmojnë në stabilizimin e tensionit.
5. Bulmeti me yndyrë të ulët
Qumështi dhe kosi me yndyrë të ulët përmbajnë kalcium dhe vitamina D, që mund të punojnë së bashku për të ulur tensionin e gjakut, si dhe peptidet e qumështit që mbeten pas tretjes.
6. Nektarinat
Nektarinat janë të pasura me kalium, magnez dhe fibër.
7. Spinaqi
Spinaqi është i pasur në kalium dhe magnez dhe ka shumë pak natrium. Ashtu si panxhari, spinaqi përmban edhe nitrate të dobishëm.
8. Patatet e ëmbla
Patatet e ëmbla ofrojnë kalcium, magnez dhe kalium. Nëse hani edhe lëkurën, rrit sasinë e magnezit dhe kaliumit. /www.bota.al