Foto

FOTO: Kuqja e madhe

Shkretëtirën Namibit shtrihet për më shumë se dy mijë kilometra përgjatë bregut të Afrikës Perëndimore, mes Angolës, Namibisë dhe Afrikës së Jugut. Brenda ka një “detë dunash” të gjerë, disa prej të cilave tejkalojnë treqind metra lartësi. Ato i formon rëra, që sjell era nga bregu: një e verdhë i zbehtë që vjen nga zona më e afërt me bregun e një kafe e thellë kuqalashe që vjen nga zona më e thellë. E para, më e qartë, është ajo që del së fundmi nga deti; e dyta është e errët sepse hekuri që përmban oksidet dhe formon një patinë mbi kokrra. Në shkretëtirë ekziston jetë falë ujit të ftohtë që një rrymë oqeanike sjell në bregun afrikan nga Atlantiku: në kontakt me të, ajri ftohet dhe formon vesë dhe mjegull, ose burimi primar i ujit për këtë rajon shkretëtirë.

Leave a Reply

Back to top button