Foto

FOTO: Spektakli magnetik

Një aurora boreale në veri të Kanadasë.

Këta fenomene ndodhin sepse forma e fushës magnetike të tokës, në rajonet polare, bën që atje – dhe vetëm atje – grimcat me ngarkesë që vijnë nga Dielli, të penetrojnë në atmosferën e Tokës, duke u përplasur me gazrat që i përbëjnë.

Oksigjeni prodhon të gjelbrën ndëse goditet prej elektroneve me energji të lartë, dhe të kuqen nëse përplaset me elektrone me energji të ulët.

Azoti prodhon blunë dhe përzierja e ngjyrave të ndryshme mund të formojë qiejt e purpurt, rozë apo të verdhë. / bota.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close