Shendeti

Mëngjesi: a është më mirë çaji, apo kafja?

Ka nga ata që pretendojnë se nuk janë as të gatshëm të thonë mirëmëngjes pa pirë së paku dy gota kafe. Ka të tjerë, që kanë nevojë për një çajnik me avull që të ndihen të aftë për t’u përballur me botën dhe se një çaj i mirë është ilaçi që shëron çdo siklet. Këto janë dy anët kompakte dhe të bindura, që nuk dëshirojnë të rishikojnë pozicionet e tyre. A është një çështje e thjeshtë shijeje, apo është një nga dy pijet, me të vërtetë më gjallëruese dhe më e shëndetshme se tjetra? Përtej shijeve  personale dhe preferencave, të cilat nuk diskutohen, të dyja kanë veti të dobishme dhe disa disavantazhe: le të shohim se cilat janë.

Kafeja – Pluhuri që përdorim për të përgatitur kupën tonë, sigurohet duke bluar fara të disa varieteteve të bimëve tropikale, që i përkasin gjinisë së kafes, pjesë e familjes botanike Rubiacee. Ka shumë lloje, rreth 100, disa prej të cilave mund të arrijnë madhësinë e drurëve të vegjël. Sipas disave, fjala “kafe” vjen nga fjala arabe “kahva” (emocionuese) e cila më pas u kthye në gjuhën turke në “khave”, deri tek ne në Evropë. Sipas një teorie tjetër ajo rrjedh nga emri i qytetit etiopian Caffa në Etiopi: në këtë fushë, në fakt, kafja u rrit spontanisht.

Të bën mirë sepse… Siç dihet mirë, kafja ka një efekt emocionues që na jep një shkundje të menjëhershme të energjisë dhe na bën edhe më rezistentë ndaj lodhjes fizike, si tek çiklistët për shembull. Një filxhan ekspres përmban substanca të shumta të dobishme, përfshirë kalium, kalcium, magnez, fosfate, sulfate, si dhe vitamina dhe polifenola. Konsumi i sasive të moderuara të kafesë (deri në rreth katër gota në ditë) ndihmon në parandalimin e disa llojeve të kancerit, në veçanti të mëlçisë, rreziku i të cilit është zvogëluar me 4% dhe, siç ka treguar studimi i botuar nga Instituti për Informacionin Shkencor mbi Kafenë (ISIC), zvogëlon probabilitetin e diabetit të tipit 2 me 25%. Kafeina, substanca emocionuese që gjendet në filxhanin klasik, ka një efektivitet të njohur në luftimin e celulitit, aq shumë sa që kjo substancë përdoret shpesh në linjat kozmetike: kafeina ndihmon në kullimin dhe shoqërimi me një masazh të mirë heq lëngjet e ndenjur, stimulon metabolizmin e yndyrës dhe sulmon depozitat e lokalizuara të yndyrës.

Bën keq sepse… Ndër efektet kryesore negative të kafesë ne duhet të kujtojmë se fuqia e saj emocionuese mund të shkaktojë takikardi dhe pagjumësi. Kafeja gjithashtu i lëndon ata që vuajnë nga ulçëra stomaku dhe refluks. Për të gjithë të tjerët zbatohet përdorimi i sasisë modeste: është më mirë të mos kalojmë më shumë se katër filxhanë në ditë.

Çaji – Është pija më e dashur në botë, pas ujit. Vjen nga qytetërimi kinez dhe përbëhet nga një infuzion ose zierje e bërë nga gjethet e një bime të quajtur Camellia sinensis. Në varësi të përpunimit dhe shkallës së oksidimit të gjetheve ato janë të ndara në varietete të ndryshme, ndër të cilat më të përhapurat janë çaji i zi, çaji jeshil, çaji oolong, çaji i bardhë dhe çaji i verdhë.

Bën mirë sepse… Çaji është shumë i pasur me flavonoide, një grup polifenolesh me aktivitet të fuqishëm antioksidant, të dobishme në luftimin e radikaleve të lira dhe në parandalimin e plakjes dhe një sërë sëmundjesh. Ai është gjithashtu i pasur me një aminoacid, theanin, i dobishëm në luftimin e sëmundjeve të caktuara. Ai gjithashtu përmban një sasi të caktuar të kafeinës: një filxhan prej 250 ml përmban rreth 40 mg, pak a shumë gjysmën e dozës që gjendet në një filxhan ekspres. Një studim i paraqitur në kongresin e Shoqërisë Evropiane të Kardiologjisë tregoi se përdoruesit e rregullt të çajit kanë një rrezik 24% më të ulët të vdekjes nga shkaqet jo-kardiovaskulare, në krahasim me ata që nuk pinë fare. Çaji i zi ka gjithashtu një efekt të rëndësishëm kardioprotektiv: ata që pijnë çaj kanë një profil më të mirë kardiovaskular, se sa ata që nuk pijnë. Çaji gjithashtu përmirëson nivelin e kolesterolit në gjak, stabilizon nivelet e glukozës në gjak, dhe gjithashtu ndihmon për të humbur peshë. Së fundi, ai ka një efekt mbrojtës kundër llojeve të caktuara të kancerit.

Gjithashtu me çaj sasia e “limitit” është shumë më e lartë se kafeja dhe arrin tetë deri në dhjetë gota në ditë. Çaji është diuretik, dhe kjo është e mirë, por edhe astringent: për disa kjo mund të jetë një ndihmë, por moderimi është i nevojshëm për ata që vuajnë nga kapsllëku. Duhet të kenë kujdes edhe ata që janë anemikë: taninet që përmbajnë pijet mund të ndërhyjnë në thithjen e saktë të hekurit nga burimet e perimeve: prandaj është më mirë ta hiqni atë nga ushqimet.

Me pak fjalë, të dy pijet kanë shumë cilësi dhe disa kundërindikacione.

Leave a Reply

Back to top button