Psikologji

10 tipare të njerëzve të zgjuar (dhe që s’kanë të bëjnë fare me inteligjencën)

Jo shumë kohë më parë, studiuesit zbuluan se zgjuarsia nuk është e barabartë me inteligjencën. Inteligjenca është sistematikisht e matshme dhe përkufizohet si një aftësi për të përvetësuar njohuri dhe aftësi të reja dhe për t’i përdorur ato. Nga ana tjetër, zgjuarsia është një koleksion tiparesh shpesh kundërintuitive që ju ndihmojnë të arrini qëllimet tuaja me mjete ndonjëherë joortodokse.

Ja tiparet e njerëzve vërtet të zgjuar.

1. Mendja e tyre funksionon në një gjendje të vazhdueshme fluksi

Ata janë gjithmonë të pasigurt për dëshirat, dëshirat, ambiciet dhe madje edhe mendimet e tyre. Ata janë gjithashtu të vetëdijshëm për këtë. Dhe e lënë atë pasiguri t’i çojë përpara sepse besojnë se kjo krijon mundësi. Me fjalë të tjera, ata nuk e kufizojnë veten në një kornizë të caktuar mendore, sepse e dinë që kjo kufizon potencialin e tyre të vërtetë.

2. Mendojnë para se të flasin

Goja e tyre rrallëherë është më e shpejtë se truri. Kur i bëni një pyetje një personi të zgjuar, ai do të marrë kohën e tij për t’u përgjigjur. Ata nuk mbështeten në zgjuarsinë e tyre për t’i udhëhequr drejt një përgjigjeje të mirë; ata mendojnë gjatë dhe shumë përpara se të japin një të tillë, veçanërisht për pyetje të rëndësishme.

3. Ata synojnë të kontribuojnë

Njerëzit me të vërtetë të zgjuar i qasen një bisede vetëm nëse mendojnë se mund të kontribuojnë diçka në të. Ju nuk do t’i shihni faqet e tyre në Facebook plot me përditësime të statusit të opinionit. Ata flasin vetëm kur janë të sigurt se mund të sjellin diçka kuptimplotë në tryezë. Dhe nëse nuk kanë diçka konstruktive ose të thellë për të thënë, me shumë mundësi do ta mbajnë gojën mbyllur.

4. Ata mendojnë vetë

Do ta keni të vështirë të bindni një person të zgjuar të bëjë gjithçka për të cilën nuk ka pasur kohë për të menduar. Ata refuzojnë të lejojnë që idetë e njerëzve të tjerë të formojnë realitetin e tyre dhe nuk e konsiderojnë askënd të pagabueshëm. Ata rrallë do të përshtaten vetëm për hir të përshtatjes, dhe e hedhin poshtë nocionin se shumica ka gjithmonë të drejtë.

5. Nuk kanë frikë të gabojnë

Njerëzit me të vërtetë të zgjuar nuk e lënë egon e tyre të marrë kot. Ata janë krejtësisht të aftë të pranojnë gabimet dhe të pranojnë se nuk janë, ndoshta, personi më i zgjuar në dhomë.

6. Ata ofrojnë një pikëpamje të ndryshme për gjërat në vend që thjesht të korrigjojnë të tjerët

Ata janë rrallë debatues dhe të paqartë. Në vend që të korrigjojnë kontribuesit e tjerë, njerëzit e zgjuar do të ofrojnë me respekt opinionet e tyre për këtë çështje dhe do ta mbrojnë argumentin e tyre duke përdorur fakte dhe logjikë. Përgjigja e tyre nuk duhet të jetë e duhura, por do të ofrojë një këndvështrim të ri dhe do të thellojë diskutimin.

7. Nuk janë antagonistë

Njerëzit me të vërtetë të zgjuar e dinë se, sapo të humbasësh qetësinë, e gjithë shpresa për diskutim konstruktiv del jashtë dritares. Kjo është arsyeja pse ata shmangin grindjet dhe zënkat me të tjerët. Në fund të fundit, tërheq më shumë miza me mjaltë sesa me uthull. Ata e dinë dhe e përdorin këtë.

8. Ata i besojnë instiktit të tyre

Ne shpesh dalim nga rruga e duhur për shkak të impulseve tona. Njerëzit e zgjuar nuk e lejojnë veten të anashkalohen dhe të dalin lehtësisht nga shinat. Ata injorojnë impulset dhe qëndrojnë fort me instinktet e tyre, shpesh duke hequr dorë nga përfitimet afatshkurtra për hir të qëllimeve afatgjata.

9. Ata janë zgjidhës të problemeve

Ata mendojnë gjatë dhe fort për problemet e tyre dhe si t’i zgjidhin ato, duke preferuar zgjidhje të qëndrueshme në vend të rregullimeve të përkohshme. Kjo është arsyeja pse njerëzit e tjerë shpesh u drejtohen atyre kur kanë nevojë. Për këtë arsye, ata vetë e konsiderojnë këtë veçori si një bekim.

10. Atyre nuk u bëhet vonë për atë që mendoni

Sa herë jeni ndalur në rrugën tuaj vetëm sepse keni menduar se çfarë do të mendojnë njerëzit e tjerë përpara se të bëni diçka? Nëse përgjigjja juaj është që ju ka ndodhur shpesh, atëherë ju keni jo pak punë për të bërë me “inteligjencën” tuaj.

Njerëzit me të vërtetë të zgjuar rrallë marrin parasysh se si do të ndihen të tjerët për vendimet që marrin. Ata ndjekin interesat e tyre pa frikën se mos duken budallenj ose gjykohen nga të tjerët.

Back to top button