Horizonti.al

Çfarë është një Anti-Univers

Deri më tani ekzistenca e një antiuniversi nuk është vërtetuar. Por shumë shkencëtarë, duke përfshirë fizikanin e njohur Neil Turok, janë të sigurt se është e sigurt që provat do të vijnë, po aq sa është e sigurt se dita pason natën.  

Ata janë të bindur se duhet të ketë një univers tjetër që është saktësisht e kundërta me atë që ne njohim, një univers që përbëhet jo nga materia, por nga antimateria, ku gjithçka është e kundërt. Antiuniversi teorikisht do të ekzistonte paralelisht me universin që ne njohim, por do të funksiononte si një pasqyrë për tonin dhe koha do të shkonte prapa. Disa shkencëtarë besojnë se fusha dhe grimca të reja janë të nevojshme për të shpjeguar fenomenin, megjithatë Turok dhe kolegët e tij kërkojnë të shpjegojnë këtë model të ri duke përdorur vetëm fushat dhe grimcat që fizikanët tashmë e dinë se ekzistojnë.  

Në modelin e tyre, universi i bindet gjithmonë ligjeve të simetrisë CPT. Sipas kësaj teorie, proceset fizike duhet të mbeten konstante dhe saktësisht të njëjta edhe nëse koha është e kundërt ose grimcat zëvendësohen nga antigrimcat e tyre. “Ne propozojmë që gjendja e universit të mos shkelë parimet e CPT. Në vend të kësaj, universi pas Big Bangut do të ishte imazhi i CPT i universit para tij,” thotë Turok.

“Epokat para dhe pas Big Bangut përfshijnë një çift univers-antiunivers.” Ai pranon se nevojitet punë e mëtejshme për të përmirësuar hipotezën, por është optimist për përpjekjet e ardhshme.

Back to top button
Close
Close