Covid19 AnalizaCovid19 InformacioneCovid19 keshilla

Efektet shëndetësore të Covid-19 shkojnë përtej virusit, thotë OBSH

Efektet e pandemisë Covid-19 në shëndetin botëror shtrihen përtej “vuajtjes së shkaktuar nga vetë virusi”, tha Drejtori i Përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetit Tedros Adhanom Ghebreyesus gjatë një fjalimi të enjten para shteteve anëtare në Gjenevë.

Pandemia është duke prekur fusha të tilla si vaksinimet për fëmijët, ilaçet për sëmundjet tjera, shëndetin e refugjatëve dhe urinë botërore. Tedros tha se ka miliona fëmijë që janë në rrezik të mungesës së vaksinave rutinore për sëmundje të tilla si tuberkulozi dhe fruthi. Shumë vende gjithashtu kanë nivele të ulëta të barnave për HIV. Refugjatët tashmë përballen me një qasje të kufizuar për strehim, ujë dhe ushqim, tha ai, janë ndër më të prekurit, tha ai.

Ai gjithashtu tha se shumë njerëz tani janë të uritur dhe se varfëria është bërë më e dukshme gjatë kohës së pandemisë, duke përmendur vlerësimet nga Programi Botëror i Ushqimit se uria globale mund të rritet në më shumë se 270 milion njerëz.

Vendet po përballen me “një ekuilibër delikat midis mbrojtjes së njerëzve të tyre dhe mirëmbajtjes së shërbimeve thelbësore shëndetësore, ndërsa minimizojnë dëmet sociale dhe ekonomike dhe respektimin e të drejtave të njeriut,” tha Tedros. CNN  / bota.al

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close