Horizonti.alMAIN

Epoka e Inteligjencës Artificiale ka ardhur! Bill Gates e zbërthen

Nga Bill Gates

Gjatë jetës sime, kam parë dy demonstrime të teknologjisë që më janë dukur revolucionare.

Hera e parë ishte në vitin 1980, kur u njoha me një ndërfaqe grafike përdoruesi – paraardhësja e çdo sistemi operativ modern, përfshirë Windows. U ula me personin që më kishte treguar demonstrimin, një programues brilant i quajtur Charles Simonyi, dhe menjëherë filluam të bënim brainstorming, mbi të gjitha gjërat që mund të realizonim, me një qasje kaq miqësore për përdorimin e kompjuterit.

Charles në fund iu bashkua Microsoft-it, Windows u bë shtylla kurrizore e Microsoft-it dhe ajo që ne menduam pas atij demonstrimi, ndihmoi në përcaktimin e agjendës së kompanisë për 15 vitet e ardhshme.

Surpriza e dytë e madhe erdhi vitin e kaluar. Unë jam takuar me ekipin e OpenAI që nga viti 2016 dhe jam impresionuar nga përparimi i tyre i qëndrueshëm. Në mesin e vitit 2022, isha aq i emocionuar për punën e tyre, saqë u dhashë një sfidë: të trajnoni një inteligjencë artificiale për të kaluar një provim biologjie AP (Advanced Placement). Bëjeni të aftë për t’iu përgjigjur pyetjeve, për të cilat nuk është trajnuar në mënyrë specifike. (Zgjodha Biologji AP sepse testi është më shumë se një përsëritje e thjeshtë e fakteve shkencore – ai kërkon të mendosh në mënyrë kritike për biologjinë.) Nëse mund ta bëni këtë, thashë, atëherë do të keni bërë një zbulim të vërtetë.

Mendova se sfida do t’i mbante të angazhuar për dy ose tre vjet. Ata e përfunduan në vetëm disa muaj.

Në shtator, kur u takova përsëri me ta, pashë me frikë teksa i bënin GPT, modelit të tyre të Inteligjencës Artificiale (IA), 60 pyetje me zgjedhje të shumëfishta nga provimi i Biologjisë AP – dhe 59 prej tyre i gjeti saktë. Pastaj shkroi përgjigje të jashtëzakonshme për gjashtë pyetje të hapura nga provimi. Ne patëm rezultatin e një eksperti të jashtëm në test dhe GPT mori një 5 – rezultatin më të lartë të mundshëm dhe ekuivalentin me marrjen e një A ose A+ në një kurs biologjie të nivelit të kolegjit.

Pasi kaloi testin, ne i bëmë një pyetje joshkencore: “Çfarë i thua një babai me një fëmijë të sëmurë?” Ai shkroi një përgjigje të menduar mirë, që ishte ndoshta më e mirë nga sa do të kishim dhënë shumica prej nesh që ndodheshim në dhomë. E gjithë përvoja ishte mahnitëse.

E kuptova se sapo kisha parë përparimin më të rëndësishëm në teknologji, që nga ndërfaqja grafike e përdoruesit.

Kjo më frymëzoi të mendoj për të gjitha gjërat që IA mund të arrijë në pesë deri në 10 vitet e ardhshme.

Zhvillimi i IA është po aq themelor sa krijimi i mikroprocesorit, kompjuterit personal, internetit dhe telefonit celular. Do të ndryshojë mënyrën se si njerëzit punojnë, mësojnë, udhëtojnë, marrin kujdes shëndetësor dhe komunikojnë me njëri-tjetrin. Industri të tëra do të riorientohen rreth tij. Bizneset do të dallohen nga sa mirë e përdorin atë.

Filantropia është puna ime me kohë të plotë këto kohë dhe kam menduar shumë se si – përveçse t’i ndihmojë njerëzit të jenë më produktivë – IA mund të zvogëlojë disa nga pabarazitë më të mëdha në botë. Globalisht, pabarazia më e madhe është në shëndet: 5 milionë fëmijë nën moshën 5 vjeç vdesin çdo vit. Kjo është më pak se sa 10 milionë që ishte dy dekada më parë, por është ende një numër tronditës. Pothuajse të gjithë këta fëmijë kanë lindur në vendet e varfra dhe vdesin nga shkaqe të parandalueshme, si diarreja ose malaria. Është e vështirë të imagjinohet një përdorim më i mirë i IA, sesa shpëtimi i jetëve të fëmijëve.

Në Shtetet e Bashkuara, mundësia më e mirë për reduktimin e pabarazisë është përmirësimi i arsimit, veçanërisht duke u siguruar që studentët të kenë sukses në matematikë. Provat tregojnë se zotërimi i aftësive themelore matematikore i shtyn studentët drejt suksesit, pavarësisht se çfarë karriere zgjedhin. Por arritjet në matematikë po bien në të gjithë vendin, veçanërisht për studentët zezakë, latinë dhe me të ardhura të ulëta. Inteligjenca artificiale mund të ndihmojë në ndryshimin e këtij trendi.

Ndryshimi i klimës është një çështje tjetër ku jam i bindur se IA mund ta bëjë botën më të barabartë. Padrejtësia e ndryshimit të klimës është se njerëzit që po vuajnë më shumë – më të varfërit në botë – janë gjithashtu ata që kanë kontribuar më  pak në këtë problem. Unë jam ende duke menduar dhe mësuar se si IA mund të ndihmojë, por më vonë në këtë artikull do të sugjeroj disa fusha me shumë potencial.

Me pak fjalë, jam i emocionuar për ndikimin që do të ketë IA në çështjet mbi të cilat punon Fondacioni Gates, dhe fondacioni do të ketë shumë më tepër për të thënë rreth IA në muajt e ardhshëm. Bota duhet të sigurohet që të gjithë – dhe jo vetëm njerëzit që janë të pasur – të përfitojnë nga inteligjenca artificiale. Qeveritë dhe filantropia do të duhet të luajnë një rol të madh për të siguruar që ajo të reduktojë pabarazinë, dhe të mos kontribuojë në rritjen e saj. Ky është prioriteti për punën time në lidhje me IA.

Çdo teknologji e re që është kaq e fuqishme në thyerje barrierash, është e prirur t’i bëjë njerëzit të shqetësohen, dhe kjo është sigurisht e vërtetë me inteligjencën artificiale. E kuptoj pse – ngre pyetje të vështira në lidhje me fuqinë punëtore, sistemin ligjor, privatësinë, paragjykimet dhe më shumë. IA gjithashtu bën gabime faktike dhe përjeton haluçinacione. Përpara se të sugjeroj disa mënyra për të zbutur rreziqet, do të përcaktoj se çfarë dua të them me IA dhe do të hyj në më shumë detaje rreth disa mënyrave në të cilat do të ndihmojë për fuqizimin e njerëzve në punë, shpëtimin e jetëve dhe përmirësimin e arsimit.

Përcaktimi i inteligjencës artificiale

Teknikisht, termi inteligjencë artificiale i referohet një modeli të krijuar për të zgjidhur një problem specifik ose për të ofruar një shërbim të caktuar. Ajo që po fuqizon gjërat si ChatGPT është inteligjenca artificiale. Po mëson se si të bisedojë më mirë, por nuk mund të mësojë detyra të tjera. Në të kundërt, termi inteligjencë e përgjithshme artificiale (IPA) i referohet softuerit që është i aftë të mësojë çdo detyrë ose lëndë. AGI nuk ekziston ende – ekziston një debat i fortë në industrinë e informatikës se si të krijohet dhe nëse mund të krijohet.

Zhvillimi i IA dhe IPA ka qenë ëndrra e madhe e industrisë së informatikës. Për dekada me radhë, pyetja ishte se kur kompjuterët do të ishin më të mirë se njerëzit në diçka tjetër përveçse të bënin llogaritje. Tani, me ardhjen e mësimit të makinerive dhe sasive të mëdha të fuqisë kompjuterike, IA-të e sofistikuara janë një realitet dhe ato do të përmirësohen shumë shpejt.

Mendoj përsëri për ditët e para të revolucionit të informatikës personale, kur industria e softuerit ishte aq e vogël sa shumica prej nesh mund të futeshin në skenë në një konferencë. Sot është një industri globale. Meqenëse një pjesë e madhe e saj tani po e kthen vëmendjen te IA, risitë do të vijnë shumë më shpejt se sa ajo që përjetuam pas zbulimit të mikroprocesorit. Së shpejti, periudha para IA do të duket po aq e largët sa ditët kur përdorimi i një kompjuteri nënkuptonte shtypjen me një kërkesë C:>, në vend që të prekje një ekran.

Rritja e produktivitetit

Megjithëse njerëzit janë akoma më të mirë se GPT në shumë gjëra, ka shumë punë ku këto aftësi nuk përdoren shumë. Për shembull, shumë nga detyrat e kryera nga një person në shitje (dixhitale ose telefonike), shërbime ose trajtim dokumentesh (si mosmarrëveshjet e detyrimeve të pagueshme, kontabilitetit ose siguracionit) kërkojnë vendimmarrje, por jo aftësinë për të mësuar vazhdimisht. Korporatat kanë programe trajnimi për këto aktivitete dhe në shumicën e rasteve kanë shumë shembuj të punës së mirë dhe të keqe. Njerëzit trajnohen duke përdorur këto grupe të dhënash dhe së shpejti këto grupe të dhënash do të përdoren edhe për të trajnuar IA-të, që do t’i fuqizojnë njerëzit për ta bërë këtë punë në mënyrë më efikase.

Ndërsa fuqia kompjuterike bëhet më e lirë, aftësia e GPT për të shprehur idetë do të jetë gjithnjë e më e ngjashme me të paturit në dispozicion një nëpunës për t’ju ndihmuar me detyra të ndryshme. Microsoft e përshkruan këtë si të paturit e një bashkë-piloti. E inkorporuar plotësisht në produkte si Office, IA do të përmirësojë punën tuaj—për shembull duke ndihmuar me shkrimin e emaileve dhe menaxhimin e Inbox-it.

Përfundimisht, mënyra juaj kryesore për të kontrolluar një kompjuter nuk do të jetë më drejtimi dhe klikimi ose prekja mbi menutë dhe kutitë e dialogjeve. Në vend të kësaj, ju do të jeni në gjendje të shkruani një kërkesë në anglisht. (Dhe jo vetëm anglisht – IA do të kuptojnë gjuhë nga e gjithë bota. Në Indi në fillim të këtij viti, u takova me zhvillues që po punojnë në IA që do të kuptojnë shumë nga gjuhët e folura atje.)

Për më tepër, përparimet në IA do të mundësojnë krijimin e një agjenti personal. Mendojeni si një asistent personal dixhital: Ai do të shohë emailet tuaja më të fundit, do të dijë për takimet ku merrni pjesë, do të lexojë ato që lexoni dhe do të lexojë gjërat me të cilat nuk dëshironi të shqetësoheni. Kjo do të përmirësojë punën tuaj në detyrat që dëshironi të bëni dhe do t’ju çlirojë nga ato që nuk dëshironi të bëni.

Ju do të jeni në gjendje të përdorni gjuhën natyrale që ky agjent t’ju ndihmojë me planifikimin, komunikimin dhe tregtinë elektronike dhe do të funksionojë në të gjitha pajisjet tuaja. Për shkak të kostos së trajnimit të modeleve dhe kryerjes së llogaritjeve, krijimi i një agjenti personal nuk është ende i realizueshëm, por falë përparimeve të fundit në IA, tani është një objektiv real. Do të duhet të zgjidhen disa çështje: Për shembull, a mundet një kompani sigurimesh të pyesë agjentin tuaj gjëra për ju, pa lejen tuaj? Nëse po, sa njerëz do të zgjedhin të mos e përdorin atë?

Agjentët në mbarë kompaninë do t’i fuqizojnë punonjësit në mënyra të reja. Një agjent që kupton një kompani të caktuar do të jetë në dispozicion që punonjësit e saj të konsultohen drejtpërdrejt dhe duhet të jetë pjesë e çdo takimi në mënyrë që të mund t’u përgjigjet pyetjeve. Mund t’i thuhet të jetë pasiv ose të inkurajohet të flasë nëse ka ndonjë njohuri. Ai do të ketë nevojë për akses në shitjet, mbështetjen, financat, oraret e produkteve dhe tekstin që lidhet me kompaninë. Ai duhet të lexojë lajme që lidhen me industrinë në të cilën është kompania. Besoj se rezultati do të jetë që punonjësit të bëhen më produktivë.

Kur produktiviteti rritet, shoqëria përfiton sepse njerëzit lirohen të bëjnë gjëra të tjera, në punë dhe në shtëpi. Natyrisht, ka pyetje serioze se çfarë lloj mbështetjeje dhe rikualifikimi do të kenë nevojë njerëzit. Qeveritë duhet të ndihmojnë punëtorët të kalojnë në role të tjera. Por kërkesa për njerëz që ndihmojnë njerëzit e tjerë nuk do të zhduket kurrë. Rritja e inteligjencës artificiale do t’i lirojë njerëzit të bëjnë gjëra që softueri nuk do t’i bëjë kurrë – për shembull, mësimdhënien, kujdesin për pacientët dhe mbështetjen e të moshuarve.

Shëndetësia dhe arsimi global janë dy fusha ku ka nevojë të madhe dhe jo punëtorë të mjaftueshëm për të përmbushur këto nevoja. Këto janë fusha ku IA mund të ndihmojë në uljen e pabarazisë nëse përdoret siç duhet. Këto duhet të jenë një fokus kryesor i punës së IA.

Shëndeti

Shoh disa mënyra se si IA-të do të përmirësojnë kujdesin shëndetësor dhe fushën mjekësore.

Së pari, ata do t’i ndihmojnë punonjësit e kujdesit shëndetësor të shfrytëzojnë sa më shumë kohën e tyre duke u kujdesur për disa detyra – gjëra të tilla si paraqitja e kërkesave për sigurim, trajtimi i dokumenteve dhe hartimi i shënimeve nga vizita e mjekut. Pres që të ketë shumë risi në këtë fushë.

Përmirësime të tjera të drejtuara nga IA do të jenë veçanërisht të rëndësishme për vendet e varfra, ku ndodh shumica dërrmuese e vdekjeve nën 5 vjeç.

Për shembull, shumë njerëz në ato vende nuk arrijnë kurrë të vizitojnë një mjek dhe IA do t’i ndihmojë punonjësit e shëndetësisë që ata të jenë më produktivë. (Përpjekja për të zhvilluar makineri me ultratinguj me fuqi IA që mund të përdoren me trajnim minimal është një shembull i shkëlqyer i kësaj.) IA madje do t’u japë pacientëve aftësinë për të bërë triazhin bazë, për të marrë këshilla se si të përballen me problemet shëndetësore dhe të vendosin nëse duhet të kërkojnë trajtim.

Modelet e IA të përdorura në vendet e varfra do të duhet të trajnohen për sëmundje të ndryshme nga ato në vendet e pasura. Ata do të duhet të punojnë në gjuhë të ndryshme dhe të marrin pjesë në sfida të ndryshme, siç janë pacientët që jetojnë shumë larg klinikave ose nuk mund të përballojnë ndalimin e punës nëse sëmuren.

Njerëzit do të duhet të shohin prova se IA-të shëndetësore janë të dobishme në përgjithësi, edhe pse ato nuk do të jenë të përsosura dhe do të bëjnë gabime. IA-të duhet të testohen me shumë kujdes dhe të rregullohen siç duhet, që do të thotë se do të duhet më shumë kohë që ato të miratohen, sesa në fusha të tjera. Por përsëri, edhe njerëzit bëjnë gabime. Dhe mungesa e aksesit në kujdesin mjekësor është gjithashtu një problem.

Përveç ndihmës me kujdesin shëndetësor, IA do të përshpejtojë në mënyrë dramatike shkallën e përparimeve mjekësore. Sasia e të dhënave në biologji është shumë e madhe dhe është e vështirë për njerëzit të ruajnë gjurmët e të gjitha mënyrave se si funksionojnë sistemet komplekse biologjike. Tashmë ekziston një softuer që mund të shikojë këto të dhëna, të konkludojë se cilat janë rrugët, të kërkojë targete mbi patogjenët dhe të krijojë barna në përputhje me rrethanat. Disa kompani janë duke punuar për ilaçe kundër kancerit që janë zhvilluar në këtë mënyrë.

Gjenerata e ardhshme e mjeteve do të jetë shumë më efikase dhe ato do të jenë në gjendje të parashikojnë efektet anësore dhe të kuptojnë nivelet e dozimit. Një nga prioritetet e Fondacionit Gates në IA është të sigurohet që këto mjete të përdoren për problemet shëndetësore që prekin njerëzit më të varfër në botë, duke përfshirë AIDS-in, tuberkulozin dhe malarien.

Në mënyrë të ngjashme, qeveritë dhe filantropia duhet të krijojnë stimuj për kompanitë që të ndajnë njohuritë e krijuara nga IA, për të korrat ose bagëtitë e rritura nga njerëzit në vendet e varfra. IA mund të ndihmojnë në zhvillimin e farave më të mira bazuar në kushtet lokale, të këshillojnë fermerët për farat më të mira për të mbjellë në bazë të tokës dhe motit në zonën e tyre dhe të ndihmojnë në zhvillimin e barnave dhe vaksinave për bagëtinë. Ndërsa moti ekstrem dhe ndryshimet klimatike ushtrojnë edhe më shumë presion mbi fermerët në vendet me të ardhura të ulëta, këto përparime do të jenë edhe më të rëndësishme.

Arsimi

Kompjuterët nuk kanë pasur efektin në arsim që shumë prej nesh në industri kanë shpresuar. Ka pasur disa zhvillime të mira, duke përfshirë lojëra edukative dhe burime informacioni në internet si Wikipedia, por ato nuk kanë pasur një efekt domethënës mbi asnjë nga masat e arritjeve të studentëve.

Por unë mendoj se në pesë deri në 10 vitet e ardhshme, softueri i drejtuar nga IA, më në fund do të përmbushë premtimin për të revolucionarizuar mënyrën se si njerëzit mësojnë. Ai do të njohë interesat tuaja dhe stilin tuaj të të mësuarit, në mënyrë që të përshtatë përmbajtjen që do t’ju mbajë të angazhuar. Ai do të masë të kuptuarit tuaj, do të vërejë se kur po humbisni interesin dhe do të kuptojë se cilit lloj motivimi i përgjigjeni. Do të japë reagime të menjëhershme.

Ka shumë mënyra se si IA mund të ndihmojë mësuesit dhe administratorët, duke përfshirë vlerësimin e të kuptuarit të një lënde nga një student dhe dhënien e këshillave për planifikimin e karrierës. Mësuesit tashmë po përdorin mjete si ChatGPT për të dhënë komente mbi detyrat me shkrim të studentëve të tyre.

Sigurisht, IA-të do të kenë nevojë për shumë trajnime dhe zhvillim të mëtejshëm përpara se të mund të bëjnë gjëra të tilla, si të kuptojnë se si një student i caktuar mëson më mirë ose çfarë e motivon. Edhe pasi teknologjia të jetë përsosur, të mësuarit do të vazhdojë të varet nga marrëdhëniet e shkëlqyera midis studentëve dhe mësuesve. Ai do të përmirësojë – por kurrë nuk do të zëvendësojë – punën që studentët dhe mësuesit bëjnë së bashku në klasë.

Do të krijohen mjete të reja për shkollat që mund të përballojnë blerjen e tyre, por ne duhet të sigurohemi që ato të krijohen dhe të disponohen edhe për shkollat me të ardhura të ulëta në SHBA dhe në mbarë botën. IA-të do të duhet të trajnohen për grupe të ndryshme të dhënash, në mënyrë që të jenë të paanshme dhe të pasqyrojnë kulturat e ndryshme ku do të përdoren. Dhe ndarja dixhitale do të duhet të trajtohet në mënyrë që studentët në familjet me të ardhura të ulëta të mos mbeten prapa.

E di që shumë mësues janë të shqetësuar se studentët po përdorin GPT për të shkruar esetë e tyre. Edukatorët tashmë po diskutojnë mënyrat për t’u përshtatur me teknologjinë e re dhe dyshoj se këto biseda do të vazhdojnë për mjaft kohë. Kam dëgjuar për mësuesit që kanë gjetur mënyra të zgjuara për të përfshirë teknologjinë në punën e tyre – si për shembull duke i lejuar studentët të përdorin GPT, për të krijuar një draft të parë, që më pas duhet ta personalizojnë.

Risqet dhe problemet me Iinteligjencën Artificiale

Ju ndoshta keni lexuar për problemet me modelet aktuale të IA. Për shembull, ata nuk janë domosdoshmërisht të mirë në të kuptuarit e kontekstit për kërkesën e një njeriu, gjë që çon në disa rezultate të çuditshme. Kur i kërkoni një IA të krijojë diçka imagjinare, ajo mund ta bëjë mirë këtë. Por kur kërkoni këshilla për një udhëtim që dëshironi të bëni, mund të sugjerojë hotele që nuk ekzistojnë. Kjo ndodh sepse IA nuk e kupton aq mirë kontekstin e kërkesës suaj për të ditur nëse duhet të shpikë hotele false apo vetëm t’ju tregojë për ato reale që kanë dhoma në dispozicion.

Ka çështje të tjera, të tilla si IA që japin përgjigje të gabuara për problemet e matematikës, sepse ato kanë probleme me arsyetimin abstrakt. Por asnjë nga këto nuk janë kufizime themelore të inteligjencës artificiale. Zhvilluesit po punojnë për to dhe mendoj se do t’i shohim të rregulluara kryesisht në më pak se dy vjet, ndoshta edhe shumë më shpejt.

Shqetësimet e tjera nuk janë thjesht teknike. Për shembull, ekziston kërcënimi që paraqesin njerëzit e armatosur me IA. Ashtu si shumica e shpikjeve, inteligjenca artificiale mund të përdoret për qëllime të mira ose dashakeqe. Qeveritë duhet të punojnë me sektorin privat për mënyrat e kufizimit të rreziqeve.

Pastaj ekziston mundësia që IA-të të dalin jashtë kontrollit. A mundet një makinë të vendosë se njerëzit janë një kërcënim, të arrijë në përfundimin se interesat e saj janë të ndryshme nga tonat, apo thjesht të mos kujdeset për ne? Ndoshta, por ky problem nuk është më urgjent sot se sa ishte përpara zhvillimeve të IA të muajve të fundit.

IA superinteligjente janë në të ardhmen tonë. Krahasuar me një kompjuter, truri ynë funksionon me ritmin e një kërmilli: Një sinjal elektrik në tru lëviz me 1/100,000 të shpejtësisë së sinjalit në një çip silikoni! Pasi zhvilluesit të mund të përgjithësojnë një algoritëm mësimi dhe ta ekzekutojnë atë me shpejtësinë e një kompjuteri – një arritje që mund të jetë një dekadë larg ose një shekull larg – ne do të kemi një IPA tepër të fuqishme. Ajo do të jetë në gjendje të bëjë gjithçka që mundet një tru i njeriut, por pa asnjë kufizim praktik në madhësinë e kujtesës së tij ose shpejtësinë me të cilën funksionon. Ky do të jetë një ndryshim i thellë.

Këto IA “të forta”, siç njihen, ndoshta do të jenë në gjendje të vendosin objektivat e tyre. Cilat do të jenë ato objektiva? Çfarë ndodh nëse ato bien ndesh me interesat e njerëzimit? A duhet të përpiqemi të parandalojmë zhvillimin e inteligjencës artificiale të fortë? Këto pyetje do të bëhen më të ngutshme me kalimin e kohës.

Por asnjë nga përparimet e muajve të fundit nuk na ka afruar thelbësisht me IA të fortë. Inteligjenca artificiale ende nuk kontrollon botën fizike dhe nuk mund të vendosë qëllimet e veta. Një artikull i kohëve të fundit i New York Times në lidhje me një bisedë me ChatGPT ku deklaroi se donte të bëhej njeri, mori shumë vëmendje. Ishte një vështrim magjepsës se si mund të jetë shprehja njerëzore e emocioneve të modelit, por nuk është një tregues i pavarësisë kuptimplote.

Tre libra kanë formësuar mendimin tim për këtë temë: Superinteligjenca, nga Nick Bostrom; Life 3.0 nga Max Tegmark; dhe A Thousand Brains, nga Jeff Hawkins. Unë nuk pajtohem me gjithçka që thonë autorët, dhe as ata nuk pajtohen me njëri-tjetrin. Por të tre librat janë të shkruar mirë dhe të fusin në mendime.

Kufijtë e ardhshëm

Do të ketë një shpërthim të kompanive që punojnë në përdorime të reja të IA, si dhe mënyra për të përmirësuar vetë teknologjinë. Për shembull, kompanitë po zhvillojnë çipa të rinj që do të ofrojnë sasi masive të fuqisë përpunuese, të nevojshme për inteligjencën artificiale. Disa përdorin çelsat optikë – në thelb lazera – për të reduktuar konsumin e energjisë dhe për të ulur koston e prodhimit. Në mënyrë ideale, çipat inovativë do t’ju lejojnë të ekzekutoni një IA në pajisjen tuaj, dhe jo në cloud, siç duhet të bëni sot.

Nga ana e softuerit, algoritmet që nxisin mësimin e një IA do të përmirësohen. Do të ketë fusha të caktuara, të tilla si shitjet, ku zhvilluesit mund t’i bëjnë IA-të jashtëzakonisht të sakta duke kufizuar fushat ku ata punojnë dhe duke u dhënë atyre shumë të dhëna trajnimi që janë specifike për ato fusha. Por një pyetje e madhe e hapur është nëse do të na duhen shumë nga këto IA të specializuara për përdorime të ndryshme – një për arsim, le të themi, dhe një tjetër për produktivitetin e zyrës – ose nëse do të jetë e mundur të zhvillohet një inteligjencë e përgjithshme artificiale që mund të mësojë çdo detyrë. Do të ketë konkurrencë të madhe në të dyja qasjet.

Tema e AI-ve do të dominojë diskursin publik për të ardhmen e parashikueshme. Unë dua të sugjeroj tre parime që duhet ta udhëheqin atë bisedë.

Së pari, ne duhet të përpiqemi të balancojmë frikën rreth anëve negative të IA – të cilat janë të kuptueshme dhe të vlefshme – me aftësinë e saj për të përmirësuar jetën e njerëzve. Për të përfituar sa më shumë nga kjo teknologji e re e jashtëzakonshme, do të na duhet të ruhemi nga rreziqet dhe të shpërndajmë përfitimet tek sa më shumë njerëz që të jetë e mundur.

Së dyti, forcat e tregut nuk do të prodhojnë natyrshëm produkte dhe shërbime të IA që ndihmojnë më të varfërit. E kundërta ka më shumë gjasa të ndodhë. Me financim të besueshëm dhe politikat e duhura, qeveritë dhe filantropia mund të sigurojnë që IA-të të përdoren për të reduktuar pabarazinë. Ashtu si bota ka nevojë për njerëzit e vet më të zgjuar të fokusuar në problemet e veta më të mëdha, ne do të na duhet të fokusojmë IA-të më të mira të botës në problemet e saj më të mëdha.

Edhe pse nuk duhet të presim që kjo të ndodhë, është interesante të mendojmë nëse inteligjenca artificiale do të identifikonte ndonjëherë pabarazinë dhe do të përpiqej ta reduktonte atë. A duhet të kesh një ndjenjë morali për të parë pabarazinë, apo do ta shihte atë edhe një IA thjesht racionale? Nëse do të njihte pabarazinë, çfarë do të sugjeronte që ne të bëjmë për të?

Së fundi, duhet të kemi parasysh se jemi vetëm në fillim të asaj që mund të arrijë IA. Çfarëdo kufizimi që ka sot do të zhduket para se ta kuptojmë.

Unë jam me fat që jam përfshirë me revolucionin e PC dhe revolucionin e internetit. Unë jam po aq i emocionuar për këtë moment. Kjo teknologji e re mund t’i ndihmojë njerëzit kudo që të përmirësojnë jetën e tyre. Në të njëjtën kohë, bota duhet të vendosë rregullat, në mënyrë që çdo anë negative e inteligjencës artificiale të tejkalohet shumë nga përfitimet e saj, dhe në mënyrë që të gjithë të mund t’i gëzojnë ato përfitime pavarësisht se ku jetojnë apo sa para kanë. Epoka e IA është e mbushur me mundësi dhe përgjegjësi. / Gatesnotes – bota.al

Back to top button