Seria: 10 histori të paharrueshme që historia i ka lënë në harresë. Kjo renditje është frymëzuar nga libri “I humbur në kohë” Georges de La Tour (13 mars 1593, Vic-sur-Seille, Moselle-30 janar 1652, Lunéville) ishte një piktor, që e kaloi…
Read More »Seria: Teoritë e konspiracionit që i dhanë tonin historisë amerikane Në vitin 1741, rreth 20 përqind e popullsisë së Manhatanit përbëhej nga skllevërit, ndërsa skllavopronarët ishin të shqetësuar rreth rritjes së opozitës ndaj këtij sistemit, dhe për pasojë konfliktit të…
Read More »1. Xhon Uintrop, prezantoi për herë të parë pirunin në tryezë, gjatë një darke amerikane në 25 qershor 1630. 2. Udhëheqësi bolshevik rus Lenini, vdiq në 21 janar të vitit 1924. Ai vuante nga një çrregullim degjenerativ i trurit. Në…
Read More »Eshtë viti 1961. Fidel Kastro ka pak kohë që ka mposhtur Batistën, duke eksportuar revolucionin në Kubë. Mërgimtarët kubanë në SHBA janë kundër dhe, me mbështetjen e presidentit Eisenhouer, formojnë një “ushtri clirimtare” – nën drejtimin e CIA-s –…
Read More »Mari Antuaneta e Habsburgëve, bashkëshortja e Luigjit XVI, nuk i ka thënë kurrë fjalët e urryera, që i referoheshin popullit francez të uritur, i cili kërkonte ushqim. Ishte historiografia e mëvonshme që ia atribuoi sovranes (e cila u ekzekutua në…
Read More »Seria: Ja si na i ushqen kultura, të gjithë iluzionet tona. Të mirët dhe të dëmshmit Në shoqëritë perëndimore, ne jemi shpesh të bindur se qasja jonë shkencore ndaj sëmundjeve mendore na bën më të sofistikuar, sesa praktikuesit e shëndetit…
Read More »Në 27 tetor 1950 ushtria kineze kaloi lumin Yalu, duke hyrë në territorin koreano verior. Ishte fillimi i fazës më dramatike të Luftës së Koresë, konflikti që përfaqësonte momentin më të acaruar të luftës së ftohtë. Mundësia që të…
Read More »E pavërtetë. Truri është një organ “i kushtueshëm’ nga pikëpamja energjetike dhe evolutive: nuk do të kishte kuptim të kishim një tepricë të tillë qelizash nervore të papërdorura. Kjo legjendë e pavërtetë e ka origjinën në deklaratat e shkrimtarit dhe…
Read More »