Letersi

“Dashunija ndaj prindëve” nuk mund të shprehej më bukur se në poezinë e Ndre Mjedës…

“Dashunija ndaj prindëve” është një poezi e shkruar nga poeti i njohur shqiptar Ndre Mjeda. Poezia, sikurse e shpreh edhe titulli, tregon dashurinë që prindërit kanë derdhur mbi autorin në veçanti, por nëplan më të gjerë, shpreh dashurinë e çdo prindi për fëmijën e vet.

Poezia përfshin tre stadet e jetës së njëindividi. Nis në strofën e parë me fëmijërinë, ku prindërit e rrisin fëmijën që në djep. Vazhdon në strofën e dytë me rritjen ku prindërit bëjnë maksimumin që ta rrisin në mënyrën e duhur fëmijën dhe përfundon nëstrofën e tretë, me momentin kur fëmija është i rritur dhe e kupton realisht çdo sakrificë që kanë bërëprindërit (Ju ma ndez’t nji flakë në zemër për punë t’nalta e për lumni.).

“Dashunija ndaj prindëve”
Me sy çilun afër djepit,
Me kujdes e me dashtni,
P
ër vaj tem tue hjekun zi,
Tue sh
ëndue kur m’shifshi n’shend.

Babë e nanë sa keni derdhë
Mbi shteg
tem e hire e dritë;
Ah, sa mir
ë m’keni gatitë
P
ër çdo kohë e për çdo vend.

Ju ma ndez’t nji flakë në zemër
P
ër punë t’nalta e për lumni
P
ër ju pra, o prind’t e mi,
Mend e zemra m
ë lakmon.

Back to top button