Enigma

Parashikimet e Baba Vangës për vitin 2023

Nga ngritja e saj si parashikuese e famshme gjatë ditëve të errëta të Luftës së Dytë Botërore, deri në vdekjen në 1996, mistikja bullgare Baba Vanga ishte e njohur për aftësinë e saj të dukshme për të parashikuar të ardhmen. Krahasime janë bërë me Nostradamusin dhe shumë besimtarë kanë besuar se ajo kishte parashikuar gjithçka nga 11 shtatori deri në ngritjen e Donald Trump.

Meqenëse Baba Vanga nuk i regjistroi zyrtarisht mendimet e saj, debati ende vërtitet rreth asaj që saktësisht bëri dhe çfarë nuk tha. Megjithatë, ka disa parashikime të veçanta që janë lidhur me vitin 2023.

Një stuhi diellore shkatërruese?

Një nga parashikimet më alarmante të vitit 2023 që i atribuohet Baba Vangas ka të bëjë me një stuhi diellore e cila mund të ketë pasoja katastrofike. Termi “stuhi diellore” mund t’i referohet disa fenomeneve në sipërfaqen e diellit, duke përfshirë shkrepjet diellore dhe nxjerrjet e masës koronale. Këto të fundit janë shpërthime të mëdha të plazmës që janë në gjendje të arrijnë në Tokë, duke shkaktuar stuhi gjeomagnetike që potencialisht mund të skuqin rrjetet e energjisë dhe të shkaktojnë batërdi.

Shembulli më dramatik në historinë e regjistruar ishte Ngjarja Carringtonit e vitit 1859. E quajtur sipas astronomit britanik Richard Carrington, ajo rrëzoi rrjetet telegrafike dhe madje shkaktoi zjarre dhe goditje elektrike. Nëse një ngjarje e tillë do të ndodhte sot, në botën tonë të elektrizuar, efektet në komunikim, shërbime dhe jetën e përditshme do të ishin pothuajse të paimagjinueshme.

Në të vërtetë, ekspertët besojnë se dëmtimi i infrastrukturës mbarëbotërore mund të çojë në ndërprerje që zgjasin me vite, duke shkaktuar kaos social dhe duke bërë që tregjet financiare të shkojnë në një kthesë që do të zbehte çdo gjë qe kemi parë deri sot. Në anën pozitive, të paktën aurora do të dukej e mahnitshme.

Një ndryshim në orbitën e Tokës?

A mund të ndryshojë rruga që kalon Toka rreth diellit në vitin 2023? Kjo është një profeci veçanërisht magjepsëse e vitit 2023 dhe që do të kishte pasoja për të gjithë ne.

Planeti ynë udhëton 584 milionë milje rreth diellit çdo vit, një udhëtim epik që është eliptik – në formë ovale dhe jo si një rreth i përsosur. Forma e saktë e rrugës ovale ndikohet nga forcat gravitacionale të planetëve të tjerë, që do të thotë se orbita e Tokës mund dhe zhvendoset. Megjithatë, ndryshime të tilla ndodhin në mënyrë ciklike përgjatë mijëra viteve.

Efektet edhe të ndryshimeve delikate dhe të ngadalta mund të jenë të rënda. Për shembull, është teorizuar se një zhvendosje orbitale ka kontribuar në Maksimumin Termik Paleocen-Eocen, një periudhë e ngrohjes intensive globale që ndodhi pothuajse 56 milionë vjet më parë.

Nëse do të ndodhte një ndryshim rrënjësor gjatë një viti të vetëm, për çfarëdo arsye, efektet do të ishin apokaliptike. Mund të ketë temperatura në rritje dhe nivele të rrezatimit, me pasoja të tmerrshme mjedisore. Dhe zhvendosja orbitale e sugjeruar nga Baba Vanga mund të shkaktohet nga një përplasje asteroidi, e cila mund të jetë një ngjarje e nivelit të zhdukjes.

Një mizori me armë biologjike?

Është thënë gjithashtu se Baba Vanga kishte një vizion të testeve të bioarmëve që po kryheshin nga një vend i madh në vitin 2023. Ky është padyshim një nga parashikimet më shqetësuese të ofruara ndonjëherë nga profetesha. Ajo gjithashtu duket e rëndësishme për kontekstin aktual dhe të nxehtë gjeopolitik.

Është e pamundur të dihet se çfarë shteti kishte në mendje Baba Vanga dhe është e paqartë se cila mund të jetë shtrirja e eksperimenteve të tilla. A mund të përfshijë viruse të grumbulluara? Ndoshta ndonjë variant i armatosur që rrezikon të shpëtojë nga mjedisi laboratorik?

Edhe nëse një rrjedhje e tillë nuk do të ndodhte, këto lloj eksperimentesh me sa duket do të shkelnin Konventën e Armëve Biologjike, e cila ndalon zhvillimin dhe prodhimin e toksinave dhe agjentëve. Ekziston një precedent për këtë, pasi Konventa është thyer më parë nga vende, duke përfshirë Bashkimin Sovjetik dhe Irakun.

E gjithë kjo krijon lexim të frikshëm. Për fat të mirë, siç e kemi theksuar më herët, parashikimet e Baba Vangës janë të fshehta dhe të pamundura për t’u verifikuar, dhe shumë nga vizionet e tjera të supozuara të saj janë kundërshtuar. 

Back to top button