Lifestyle

Solstici i verës: Dita më e ndritshme e vitit përkon me rilindjen tonë

Ardhja e verës na kujton se na duhet errësira për të mësuar të vlerësojmë dritën më të bukur

Ditët më të gjata, rritja e temperaturave dhe dielli si protagonist i jetës sonë të përditshme nuk lënë asnjë dyshim: vera ka ardhur. Sidoqoftë, kalendari ynë zyrtarisht shënon fillimin e stinës më të pritur të vitit kur bëhet fjalë për 21 Qershorin, i cili përkon me solsticin e verës.

Eshtë dita më e gjatë dhe e ndritshme e vitit, ajo që përkon me rilindjen tonë dhe kthimin në jetë.  Solstici i verës ka qenë gjithmonë një ditë shumë e rëndësishme për të gjithë, e lidhur me kuptime, rituale dhe tradita të thella të përcjella deri në ditët e sotme. Të njëjtat që sot na bëjnë përshtypje unike dhe na kujtojnë se na duhet errësira për të vlerësuar dritën.

Por çfarë ndodh gjatë solsticit të verës?  Termi solstic rrjedh nga latinishtja solstitium, që fjalë për fjalë do të thotë “dielli që ndalet”. Këto ditë Dielli është i vendosur në pjesën veriore të globit, në 21 Qershor arrin në pikën më veriore të qiellit, duke na dhënë ditën më të gjatë dhe natën më të shkurtër të vitit diellor.

Që në traditat parakristiane, ky konsiderohej si një nga momentet më solemne ndonjëherë: drita mundte errësirën duke u kthyer për të mbretëruar, ashtu si e mira do të triumfonte gjithmonë mbi të keqen. Një moment magjik, dhe jo gjithmonë i lehtë për t’u kuptuar, interpretohet si një shenjë hyjnore që i referohet një fillimi të ri. Padyshim, ardhja e ditës më të ndritshme të vitit përkon gjithashtu me një ngjarje po aq të rëndësishme, atë të fillimit të verës.

Ditët e solsticit të verës përkojnë, në kalendarin liturgjik të Kishës Latine, me lindjen e Shën Gjon Pagëzorit, me të cilin traditat dhe ritualet folklorike janë të lidhura edhe sot. Ndërsa Pagëzori është i lidhur ngushtë me verën, Ungjilltari festohet në ditët e dimrit: të dy hapin dyert për momentet më të rëndësishme të vitit.

Solstici i verës gjithmonë është shoqëruar me kuptime shumë të thella, të lidhura me jetën, me ciklin e bujqësisë dhe natyrës. Edhe sot, ky festival i verës festohet në të gjithë botën. Ikonike janë festimet e mbajtura në Stonehenge ku çdo vit mijëra njerëz takohen për të pritur agimin e kësaj dite në atë që për shumë studiues është një observator i lashtë astronomik.

Ndryshe nga sa besojnë shumë njerëz, solstici i verës nuk bie gjithmonë në 21 qershor. Kjo ngjarje, në fakt, është e ndryshueshme, sepse vonohet me rreth 6 orë çdo vit, krahasuar me atë të mëparshme, dhe përshtatet, në vend të kësaj, çdo katër vjet, që përkon me vitin e brishtë.

Back to top button
Close
Close