Magazine

Spiun komunist? Lech Wałesa sërish në shënjestër

 

Valesa

Quhet përdorim politik i historisë: të diskreditojë dhe të deligjitimojë armiq politikë të rinj e të vjetër, duke tundur dordolecin e konspiracionit, kësaj radhe të markës komuniste. Protgaonist i kësaj që duket gjetja e radhës e partisë në pushtet në Varsjavë, Ligj dhe Drejtësi (PiS), është Lech Wałesa, punëtor nga Gdansku i njohur në të gjithë botën se ka qenë lideri i sindikatës së pavarur Solidarność.

Në krye të hetimit është Instituti i Kujtesës Kombëtare (IPN), organ i themeluar në vitin 1998, i dyshuar se ka qenë afër me qeverinë dhe i ngarkuar që të hetojë mbi krimet e kryera kundër kombit polka nga viti 1939 deri në 1989, vite në të cilat vendi ju nënshtrua fillimisht kontrollit nazist dhe më pas atij komunist. Dokumentet që përmbajnë aktakuzën janë sekuestruar nga Instituti pak ditë më parë në shtëpinë e Maria Teresa Kiszczak, vejusha e Czesław Kiszczak, ish Ministër i Brendshëm komunist. Presidenti i IPN-së, Łukasz Kamiński, ka deklaruar se në to ndodhen provat që tregojnë se Lech Wałesa, me emrin e koduar “Bolek”…

[real3dflipbook id=”987″]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close