FilozofiMagazine

Strategji stoike për të qenë më të lumtur

Mendimi stoik synon të gjejë lumturinë përmes guximit për të dhënë më të mirën edhe në situata të vështira

Për shumë njerëz, përmirësimi i mënyrës se si ne punojmë mendërisht është bërë një objektiv i përditshëm. Ka këshilla dhe mjete që mund të na ndihmojnë. Në këtë artikull, ju ofrojmë një sërë strategjish stoike për të qenë më të lumtur.

Edhe pse kanë kaluar shumë shekuj, kjo rrymë e cila e ka origjinën në Greqinë e Lashtë vazhdon të jetë e pranishme. Një shembull i qartë është e ashtuquajtura mindfulness. Sot na e paraqesin këtë terapi si të ishte një shpikje moderne, por ajo u shfaq në kulturat aziatike që disa dekada më parë. E njëjta gjë vlen edhe për strategjitë e mëposhtme stoike për të qenë më të lumtur.

Kush ishin stoikët?

Përpara se të kalojmë te strategjitë stoike për të qenë më të lumtur, mund të pyesim se çfarë është stoicizmi. Në fakt, ia vlen të mësoni për historinë e kësaj lëvizjeje dhe pse ajo ekziston ende sot.

Stoicizmi është një shkollë filozofike e themeluar në vitin 301 para Krishtit nga Zeno i Citiumit. 2300 vjet më parë, ky filozof grek u bë pararendës i një rryme mendimi që luajti një rol shumë të rëndësishëm në kulturën greko-romake. Sipas tezës së stoikëve, mënyra e tyre e jetesës bazohet në një doktrinë filozofike të përqendruar në kontrollin dhe dominimin e vetvetes. Kështu, pasioni, si një nxitje për t’u kënaqur me dëshirat, do të ishte një nga armiqtë kryesorë të lumturisë sonë.

Për të ndjekur doktrinën e tyre, stoikët përdorën dy mjete thelbësore, arsyen dhe guximin e qenësishëm në karakterin personal. Kështu, ata arritën ose kërkuan të arrinin mençurinë dhe lumturinë. Duke vepruar kështu, ata hoqën dorë nga të gjitha zotërimet personale.

Strategji stoike për të qenë më të lumtur

Për të zbatuar një nga këto strategji stoike për të qenë më të lumtur, duhet të bashkohemi me një rrymë filozofike që mburret me mendimtarë të mëdhenj. Ku bien në sy figura si Ciceroni, Seneka apo Marcus Aurelius. Mbani shënim:

Nuk ka pengesa, ka vetëm shtigje

Strategjia e parë, e cila në pamje të parë mund të duket komplekse, në fakt është shumë e thjeshtë. Kur hasni një pengesë, kthejeni atë në një mundësi për të mësuar, për të përparuar, për t’u forcuar dhe për ta përdorur si një bazë për të vazhduar rritjen.

Pra, nëse ndodh diçka që ju e konsideroni pengesë, shmangni spiralen e mendimeve toksike. Kjo do të thotë, përpiquni të mos humbni kontrollin e botës tuaj të brendshme. Ju mund të mos jeni në gjendje të kontrolloni atë që ndodh jashtë, por atë që ndodh brenda jush mundeni ta kontrolloni.

Rikuperimi i ekuilibrit si një sfidë

Sipas ekspertëve, kjo ishte një strategji e përdorur gjerësisht nga Marcus Aurelius. Për çfarë bëhet fjalë? Sa herë që një situatë kërcënon ose prish ekuilibrin tonë, një nga qëllimet tona më të menjëhershme do të jetë ta mbrojmë ose rikuperojmë atë.

Si të rikuperoni ekuilibrin? E thjeshtë, duke e marrë si një sfidë. Në këtë mënyrë, truri ynë përfiton nga natyra konkurruese që kemi ndaj vetes për të arritur një qëllim. Pasi të arrihet, mekanizmat e shpërblimit do të aktivizohen, kështu që me siguri do ta kërkojmë në mënyrë të pandërgjegjshme në të ardhmen për të përsëritur ndjenjën e forcimit dhe mirëqenies.

Kërkoni një pikë referimi

Kjo strategji nuk vjen vetëm nga stoicizmi, por përdoret gjithashtu nga shumë praktikues ose ekspertë si Anthony Robbins. Kur ndihemi të destabilizuar, duhet të kërkojmë një referencë dhe të përpiqemi ta imitojmë atë.

Le të imagjinojmë se kemi humbur dhe nuk jemi mirë. Në atë moment, ne mund të mendojmë: çfarë do të bënte ai person që admiroj në këtë situatë? Por edhe çfarë do të bënte tani versioni më i mirë i imi?

Pasi të vendoset kjo linjë e të menduarit, pjesa tjetër është e thjeshtë. Thjesht duhet të fillojmë të ndërmarrim veprime për ta drejtuar realitetin drejt atij versioni të dëshiruar që do të na garantojë gjendjen e lumturisë që aspirojmë.

Stoikët ishin të tillë. Njerëzit me mençuri të madhe u përqendruan në kërkimin e vazhdueshëm për versionin më të mirë të vetes për të qenë të lumtur dhe për të gjetur ekuilibrin. Nëse ndiheni sikur jeta juaj është destabilizuar, mund të provoni të përdorni këto strategji stoike për të qenë më të lumtur dhe për të rregulluar situatën. Mjafton të japësh maksimumin, pjesa tjetër do të vijë pak nga pak. / bota.al

Back to top button