Infographics

10 mënyra si “gatuhen” LAJMET E RREME

Imitimi i formateve legjitime të lajmeve

Lajmet e rreme shpesh përshtasin formatet vizuale dhe në formën tekstit, të burimeve me reputacion të lajmeve, duke përfshirë pamjen e ngjashme të ueb-it, titujt dhe strukturat e artikujve, duke e bërë më të vështirë për lexuesit që të bëjnë dallimin midis lajmeve të rreme dhe reale.

Duke u bërë apel emocioneve të njerëzve

Përmbajtja e ngarkuar emocionalisht ka më shumë gjasa të ndahet dhe të besohet nga lexuesit apo shikuesit. Lajmet e rreme shpesh ngjallin emocione të forta si frika, zemërimi ose eksitimi për të tërhequr vëmendjen dhe për të inkurajuar ndarjen e tyre, duke anashkaluar analizën racionale.

Konfirmimi i paragjykimeve ekzistuese të njerëzve

Lajmet e rreme shpesh luajnë me besimet dhe paragjykimet ekzistuese të njerëzve. Duke pohuar atë që njerëzit e mendojnë tashmë apo që janë të prirur ta besojnë, zvogëlohen hapësirat për mendimin kritik dhe rritet pranueshmëria e lajmit nga lexuesit apo shikuesit.

Përsëritja e gënjeshtrave

Përsëritja mund t’i bëjë deklaratat apo artikujt e rremë të duken më të besueshme. Historitë e lajmeve të rreme shpesh shpërndahen gjerësisht në platforma të shumta, duke krijuar një ndjenjë të rreme konsensusi dhe familjariteti, që mund t’i japë besueshmëri informacionit.

Citimi i burimeve të sajuara të informimit

Lajmet e rreme mund t’u referohen ekspertëve, studimeve ose organizatave të sajuara për të përforcuar pretendimet në atë që shkruhet. Prania e këtyre “burimeve” mund t’i japë një lloj “legjitimiteti” pretendimeve të rreme, për lexuesit që nuk janë të prirur t’i verifikojnë ato.

“Prova” e pëlqimeve në rrjete sociale

Përdorimi i pëlqimeve, ndarjeve dhe komenteve mund të shërbejë si “provë sociale”, duke sugjeruar që shumë njerëz ta besojnë informacionin, gjë që mund t’i bindë të tjerët ta pranojnë atë si të vërtetë.

Ekuilibri i gënjeshtërt i raportimit në artikull

Disa lajme të rreme ofrojnë një pamje ekuilibri, duke paraqitur “të dyja anët” e një çështjeje, por ato mund të përfshijnë ekuivalenca të rreme ose të keqinterpretojnë të vërtetën për të krijuar polemika edhe aty ku nuk ka.

Rrëfimi selektiv në lajmet e rreme

Vënia e tepruar e theksit tek faktet ose ngjarjet specifike duke injoruar të tjerat, mund të shtrembërojë perceptimin dhe të krijojë një rrëfim mashtrues që mbështet objektivat e krijuesve të lajmeve të rreme.

Përdorimi i dykuptimësisë në lajmet e rreme

Deklaratat e paqarta dhe termat e papërcaktuara mirë mund t’i bëjnë lajmet e rreme të duken të besueshme për një audiencë të gjerë, pasi individët i plotësojnë boshllëqet me interpretimet e veta, të cilat shpesh përputhen me paragjykimet e tyre.

Sulmi ndaj besueshmërisë së lajmeve të vërteta

Duke minuar besueshmërinë e burimeve legjitime të lajmeve, krijuesit e lajmeve të rreme mund të krijojnë një klimë mosbesimi, ku narrativat e tyre të rreme kanë më shumë hapësirë për të lulëzuar.

Të kuptuarit e këtyre strategjive na ndihmon të vlerësojnë në mënyrë kritike burimet e lajmeve, të kemi dyshime ndaj pretendimeve të bujshme dhe të kërkojmë informacion të besueshëm, duke reduktuar kështu ndikimin e lajmeve të rreme. / truthhub – bota.al

Back to top button