Psikologji

Është e kotë të sakrifikosh veten për dikë që nuk do të bënte asgjë për ty!

Vetë jeta është kontradiktore në shumë situata. Është e çuditshme se si ka njerëz që na tërheqin edhe pse na lëndojnë, njerëz me të cilët rikthehemi herë pas here edhe pse kemi marrë shumë goditje prej tyre.

Ndonjëherë marrëdhënia jonë kushtëzohet nga rolet martesore, familjare ose të punës që na lidhin për një periudhë të caktuar kohe.

Por situata bëhet e çuditshme kur ne fillojmë të tërhiqemi nga njerëz që na kanë lënduar, me të cilët nuk kemi lidhje formale, sikur ka diçka brenda nesh që lidhet thellë me ta.

Mendimet që përsëriten shpesh gjatë këtij lloj tërheqjeje janë të tilla si “ndoshta këtë herë do të jetë krejtësisht ndryshe”, “ai/ajo nuk është aspak ashtu” ose “dashuria ime do ta ndryshojë atë”, që përfaqësojnë një lloj vetë-mashtrimi.

Sa i përket personit që ju ka lënduar një herë, ka shumë gjasa që ta bëjë përsëri.

Është e mahnitshme se sa shumë njerëz bindin veten dhe të tjerët se kanë mësuar diçka nga gabimet dhe pengesat e tyre, dhe pastaj i përsërisin ato pa pushim.

E gjithë kjo do të thotë që ju nuk mund të uleni dhe të mos bëni asgjë. Pra, pranoni vetes se këtë herë nuk do të jetë ndryshe dhe pranoni faktin që nuk mund të ndryshoni askënd. Kini parasysh se secili prej nesh vendos një renditje të ndryshme prioritetesh si person.

Vetëm për shkak se personi është lart në listën tuaj të prioriteteve, nuk do të thotë domosdoshmërisht se ju jeni gjithashtu lart në prioritetet e tij.

Gjithashtu, lëndimi emocional është shumë më kompleks se ai fizik, mund të zgjasë, mund të përsëritet pafundësisht pa e kuptuar ju se keni nevojë për mbrojtje dhe përfundimisht të bëhet shkaku i shumë sëmundjeve në trupin dhe mendjen tuaj.

Nuk ka kuptim të sakrifikosh veten për një person që nuk do të bënte asgjë për ty. Jini të vetëdijshëm për vlerën tuaj dhe mos lejoni askënd ta vërë në dyshim atë!

Back to top button