Enciklopedike

Telefoni celular mund të karrikohet me ujë?

Screen Shot 2015-03-19 at 11.15.37Ndoshta. Për momentin ekziston “Power trek”, një prototip suedez i MYFC i bazuar mbi një teknologji të zhvilluar nga KTH, Instituti Mbretëror i Stokholmit: shfrytëzon teknologjinë e përdorur për të ushqyer anijet hapësinore, por me volume e kosto të vogla (170 euro). Një lugë uji e zbrazur mbi membranën e përshkueshme të paisjes, prodhon një reaksion kimik midis siliciurit të natriumit dhe ujit, duke prodhuar hidrogjen në presion të ulët, që transformohet në elektricitet (rreth 4 VAT/orë). Aq sa mjafton për të karrikuar një Iphone me një autonomi prej rreth 10 orësh. Për të furnizuar siliciur natriumi ndërmarrja vë në dispozicion rikarikues në formë disketash me një kosto prej rreth tre eurosh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close