Analiza

Fajësimi i Presidentit Trump: Ç’pritet të ndodhë, dhe çfarë është në lojë

Nga Elie Honig

Ndërsa gjyqi i fajësimit presidentit Donald Trump nis sot, mbeten shumë pikëpyetje se si do zhvillohet ky proces, dhe si do ndikojë ai tek fati i presidencës Trump. Por një gjë është mëse e sigurtënë lojë janë shumë gjëra, për Trumpin, për ata e rrethojnë, dhe për Shtetet e Bashkuara.

Po çfarë është në lojë?

nivelin themelor, në lojë është presidenca e Trumpit. Në skenarin jashtëzakonisht pamundur, kur 2/3 e Senatit – 67 nga 100 senatorëvotojnë për fajësimin e tij, Trump shkarkohetmenjëherë nga detyra dhe zv/presidenti Majk Pens betohet si presidenti i ri i SHBA-së.

Por edhe nëse ai nuk dënohet dhe nuk largohet nga detyra, perspektiva politike e Trumpit përpresidencialet e këtij viti, dhe vendi i tij histori, do varet kryesisht nga forca e provave dheargumenteve sjella nga ekipi i hetuesve në Kongres, që po merren me çështjen e fajësimit.

Përtej Trumpit, gjyqi mbart pasoja gjera për njerëzit orbitën e tij, morën pjesë planin për pezulluar ndihmën ushtarake ndaj Ukrainës:Rudi Xhuliani, Mik Malvanej, MajkPompeo etj. Dhe e ardhmja politike e senatorëve, janë në rolin e gjyqtarëve gjyqin ndajTrump, mund varet pikërisht nga mënyra se si do votojnë ata, por edhe nga pyetjet kryesore procesit.

A do kemi dëshmitarë gjyq?

Kjo çështje kryesore procedurale, mbetet ende e pazgjidhur. Udhëheqësi i mazhorancës në Senat,Miç Mekonell, ka refuzuar me vendosmëri pranojë kërkesën e kreut të pakicës Çak Shumerdhe tjerëve, për thirrur dëshmitarë këtë gjyq.

Mekonell ka përdorurmodelin Klintonbazuar procedurën e përdorur gjyqin e fajësimit presidentit Bill Klinton vitin 1999 ku u shty pyetja e dëshmitarëve, deri kur palët parashtrojnë argumentet e tyre kryesore. Ekzistojnë 3 mënyra mundshme, sesi mund zgjidhet kjo çështje.

pari, palët mund hyjnë një marrëveshje negociuar. Ndërsa Mekonell dhe Shumerduket se janë një ngërç, ata as nuk ia kanë mbyllur derën mundësisë së negociatave shtesë. dyti, secila nga palët mund ta çojë këtë çështjen tek kreu i Gjykatës së Lartë Xhon Roberts.Rregullat e brendshme Senatit, i japin mundësi Robertsit vendosë mbi çështjen e provave, cilat do përfshijnë edhe thirrjen e dëshmitarëve.

treti, për këtë gjë mund vendosë vetë Senati. Sipas rregullores, Roberts ose mund vendosë mbi çështjen e provave, ose ta shtrojë këtë çështje për votim me shumicën e votave nëSenat. Rregullat e Senatit parashikojnë nëse Roberts merr një vendim, atëherë Senati mund tarrëzojë atë me shumicë votash.

A do të dalë nga radhët partiake ndonjë senator?

këtë fazë hershme, nuk ka asnjë tregues forte, se ndonjë nga 53 republikanët e Senatit do votojë për fajësuar Trumpin, apo ndonjë nga 47 demokratët (përfshirë 2 pavarur, bëjnë pjesë në grupin e demokratëve) do votojë për ta liruar atë nga akuzat. Por ka shenja, sedisa republikanë mund votojnë së bashku me demokratët, favor thirrjes dhe dëgjimit tëdëshmitarëve.

Senatorët republikanë si Suzan Kolins, Mit Romni, Liza Murkovski dhe Lamar Aleksandër, janëshprehur të gatshëm të votojnë pro dëgjimit të dëshmitarëve. Nëse 4 republikanë dalin nga rreshtidhe votojnë si demokratët, atëherë dëshmitarët do jenë protagonistët kryesorë, gjë do rrisë nivelin e dramës dhe paparashikueshmërisë së gjyqit.

A do kemi zbulimin e fakteve të reja dhe të panjohura deri tani?

Qëkur Kongresi nisi impeachment-in ndaj Trumpit 18 dhjetor 2019, ne kemi parë një rrjedhë qëndrueshme informacionesh reja, mbi skemën e Trump për ndalur ndihmën e huaj ndajUkrainës. Disa komunikime në postën elektronike, treguan se një zyrtar i Zyrës Menaxhimitdhe Buxhetit, urdhëroi pezullimin e ndihmës ndaj Kievit me urdhër nga lart.

Ishkëshilltari i sigurisë kombëtare Xhon Bolton, njoftoi se do dëshmojë nëse do t’i kërkohetnga Senati. Dhe Lev Parnas, bashkëpunëtori i Xhiulianit, detajoi publikisht punën e tij me Xhulianin dhe tjerët, për zbatuar skemën e Trump mbi Ukrainën. Pra duket e sigurtë, se do të kemi zbulim të fakteve reja gjatë vijimit të gjyqit në Senat.

Dhe kjo sepse dëshmitarët kryesorë si Malvanej dhe Pompeo, kanë ndjekur udhëzimet e Shtëpisë Bardhë, nuk pranuan dëshmojnë deri tani, dhe shumëçka mbetet e panjohur. Duke pasurparasysh këtë situatë, gazetarët do vazhdojnë zbulojnë fakte reja, dhe ndoshta shumënjerëz do jenë gatshëm dalin në skenë dhe do flasin.

Nuk ka asnjë arsye pritet bota heshtë, teksa ndodh gjyqi brenda Senatit. Teksa gjyqi niskëtë javë, shumë gjëra mbeten ende të panjohura. Bota dhe historia do jenë duke parë. / CNN – Bota.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close