Covid19Covid19 lajme nga bota

Koronavirusi po kërcënon seriozisht të prekurit nga SIDA

Covid-19 mund të shkaktojë gjysmë milion vdekje nga SIDA nëse trajtimi ndërpritet për një kohë të gjatë, Kombet e Bashkuara thanë të hënën në një paralajmërim se pandemia ishte duke rrezikuar vitet e përparimit kundër HIV.

Associated Press raporton se në fillimin e një jave të Konferencave Ndërkombëtare të SIDA-s, KB tha se bota tashmë ishte duke shkuar në planin e saj për t’i dhënë fund kërcënimit të shëndetit publik ndaj Covid-19.

Edhe pse vdekjet e lidhura me SIDA kanë rënë me 60% që nga kulmi i epidemisë së HIV-it në 2004, në vitin 2019 rreth 690,000 persona vdiqën prej saj.

Rreth 1.7 milion njerëz u infektuan vitin e kaluar, dhe tani ka afër 40 milion njerëz që jetojnë me HIV në të gjithë botën.

Raporti vjetor i KB thoshte se objektivi i vitit 2020 i zvogëlimit të vdekjeve të lidhura me SIDA ishte në më pak se 500,000, dhe infeksione të reja HIV në nën 500,000.

Miliona njerëz kishin vdekur në dekadat e fundit përkundër ekzistencës së trajtimeve efektive, tha ajo, duke i bërë thirrje botës të japë mësime nga epidemia e AIDS në përgjigjen e saj Covid-19.

Sekretari i Përgjithshëm i KB, Antonio Guterres tha:

Ashtu si epidemia e HIV-it, pandemia e Covid-19 po ekspozon brishtësitë e botës sonë – përfshirë pabarazitë e vazhdueshme ekonomike dhe sociale dhe investimet e papërshtatshme në shëndetin publik.

Popullsia kryesore me rrezik të lartë të HIV / AIDS po rrezikohet më tej pasi bllokimet dhe shpërndarja e ilaçeve i lë ata “edhe më të prekshëm se zakonisht”, thuhet në raport.

Hulumtimi tregoi se pandemia tashmë po ndikonte në qasjen në ilaçin parandalues ​​(PrEP).

Në një qendër mjekësore në Boston, një studim i më shumë se 3.500 pacientëve në programin PrEP tregoi se gabimet në marrjen e medikamenteve të përsëritura ishin rritur 278 përqind në katër muajt e parë të vitit 2020.

Hulumtimi tregoi se nga viti në vit, numri i përgjithshëm i pacientëve që pranonin PrEP kishte rënë 18%.

Drejtori i Përgjithshëm i Organizatës Shëndetësore Tedros Adhanom Ghebreyesus i quajti gjetjet “thellësisht shqetësuese”. Ai tha:

Ne nuk mund ta lëmë pandeminë Covid-19 të zhbëjë fitimet e fituara në përgjigjen globale ndaj kësaj sëmundje

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close