Covid19Covid19 lajme nga bota

Qindra pacientë me Covid-19 në Rumani largohen nga spitalet

Qindra pacientë me koronavirus në Rumani janë larguar nga spitali pas një vendimi të gjykatës se pranimi i detyrueshëm i atyre me simptoma të pakta ose të buta ishte një shkelje e të drejtave të njeriut, sipas AFP.

Një total prej 624 pacientësh, të cilët testuan pozitivisht për virusin, kishin kërkuar të largoheshin nga spitali dhe tani rrezikojnë të transmetojnë sëmundjen në komunitetet e tyre, tha ministri i shëndetësisë, Nelu Tataru, në një dalje televizive të mërkurën në mbrëmje.

Tataru tha gjithashtu se më shumë se gjysma e 50,000 personave, që u nënshtruan vetë-izolimit të detyrueshëm pasi u kthyen nga jashtë, kishin lënë shtëpitë e tyre në kundërshtim me rekomandimet e mjekëve.

Njoftimet e tij vijnë kur Rumania, një nga anëtarët më të varfër të BE-së, raportoi 614 infeksione të reja të enjten, rritja më e madhe ditore që nga fillimi i pandemisë.

Numri i përgjithshëm i infeksioneve në vend prej rreth 20 milion njerëzve arriti në 30.789, ndërsa 1.834 njerëz kanë vdekur.

Rumania deri më tani kishte shpëtuar nga presioni i krizës shëndetësore ndërsa zbatoi një bllokim dy-mujor deri në mes të majit dhe rregullave të rrepta të detyrueshme të karantinës.

Por në një vendim, i cili hyri në fuqi javën e kaluar, gjykata Kushtetuese vendosi që shtrimi në spital dhe karantinimi i njerëzve pa ose me simptoma thjesht të buta Covid-19 shkelnin të drejtat themelore dhe kështu nuk mund të imponohej me një dekret qeverie.

Duke u përpjekur të kthejë pasojat e vendimit të gjykatës, qeveria liberale ka propozuar legjislacion të ri për të shprehur më qartë kur njerëzit duhet të jenë të shtruar në spital ose të karantinohen vetë në shtëpi./bota.al-the guardian/

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close