Psikologji

6 gjërat që njerëzit bëjnë në mbarë botën, për “ta marrë më shtruar”

Si mund të ngadalësoni për t’i parë gjërat qartë dhe për t’i shijuar ato më shumë?

Një mënyrë është të merrni frymëzim nga ritualet dhe traditat qetësuese që përdoren në mbarë botën. Nëse e keni zotëruar tashmë siestën spanjolle – e njohur si dremitja e mesditës – çfarë praktikash të tjera mund të ndërtoni në jetën tuaj?

1. Shinrin yoku

Eko-terapia. Koha e gjelbër. Shërimi i shkretëtirës. Cilido qoftë emri që i vendoset, kalimi i kohës në natyrë është një mënyrë e mrekullueshme për të ngadalësuar.

Ju bën më të qetë, më të lumtur dhe më pak të stresuar. Forcon kujtesën, kreativitetin dhe përqendrimin. Mund të thellojë edhe miqësitë.

Në Japoni, kalimi i kohës në natyrë quhet shinrin yoku (“larje në pyll”) – dhe mjekët japonezë ua rekomandojnë atë pacientëve të tyre.

Shinrin yoku është e lehtë për t’u praktikuar: Thjesht drejtohuni në hapësirën e gjelbër më të afërt dhe filloni të ecni, të bëni piknik, kamping, të merreni me kopshtari.

2. Fika

Fjala suedeze fika përkthehet si “pushim për kafe dhe tortë”, por do të thotë shumë më tepër se kaq. Fika është një mentalitet: të ngadalësosh, të jesh prezent, të shijosh momentin.

Harrojeni të pirit e një latte ndërsa ecni në rrugë dhe përdorni telefonin. Kur praktikon fika, i lë ekranet dhe ulesh diku në një vend komod. Pi kafen tënde (ose pijen tënde të zgjedhur). Merr një tortë ose biskotë të shijshme. Dhe kënaqesh me një bisedë të këndshme me dikë.

Mund të praktikosh fika në çdo kohë, kudo. Bëjeni me një mik me biskota të bëra vetë në kuzhinën tuaj. Ose drejtohuni në një kafene për të shijuar një pastë me një koleg.

Fika është aq emocionuese saqë në disa kontrata pune në Suedi shënohen pushime të rregullta fika.

3. Radio e ngadaltë

Një peizazh i pasur zanor mund t’ju transportojë kudo dhe t’ju ofrojë strehim nga furia e jetës moderne.

Dëgjon elefantët që vërtiten në Zimbabve, zogjtë që këndojnë në Buenos Aires ose një varkë të vogël që lundron poshtë lumit Tamiz në Londër. Tingujt janë të thellë, zhytës dhe qetësues.

Slow Radio e BBC është falas në internet. Thjesht vendosni disa kufje, shtypni “play” dhe lëreni një simfoni të ngadalësisë t’ju përfshijë.

4. Ubuntu

Një nga fjalët e urta të mia të preferuara është: “Nëse dëshiron të ecësh shpejt, shko vetëm. Nëse dëshiron të shkosh larg, shko bashkë me të tjerë.”

Është një kujtesë se një jetë më e ngadaltë ndërtohet mbi marrëdhënie të forta. Kjo frymë rroket nga fjala ubuntu, që do të thotë “Unë jam sepse ne jemi”, në gjuhët zulu dhe xhosa të Afrikës jugore.

Ju e kanalizoni ubuntu-në duke qenë të sjellshëm, bujarë dhe të dhembshur. Duke qenë në shërbim të njerëzve dhe në shërbim të ndërtimit të komunitetit.

Mund të praktikoni ubuntu-në duke kryer veprime të rastësishme dashamirësie. Si për shembull një shaka me arkëtarin në supermarket. Ose të ndihmosh një person të sëmurë të kalojë rrugën.

5. Dolce far niente

Në një botë të tmerruar nga humbja e kohës, të mos bësh asgjë ndihet si krim apo mëkat.

Jo! E pavërtetë! Sepse përtacia është një formë arti.

Ajo ofron lehtësim të ëmbël nga përditshmëria dhe presioni i pamëshirshëm për të arritur, dhe italianët e quajnë atë “il dolce far niente”.

Sapo të kapërcesh ndjenjën e fajit, të mos bësh asgjë është në fakt shumë e lehtë. Hidhni poshtë mjetet, fikni telefonin tuaj, ndaloni përpjekjet dhe më pas … zhytuni në moment.

Shtrihuni në bar ose shikoni nga dritarja dhe lëreni mendjen tuaj të endet. Shumë shpejt do të këndoni lavde për të jetuarit më shumë duke bërë më pak.

6. Masazh indian i kokës

Masazhimi i kokës ka qenë një mjet i mjekësisë Ayurvedic për mijëra vjet. Dhe nuk është çudi.

Cilido qoftë këndvështrimi juaj për çakrat, një masazh i mirë i kokës është treguar se lehtëson stresin dhe dhimbjet e kokës, si dhe ndihmon sistemin limfatik. Mund t’ju lërë të ndiheni të relaksuar dhe më të aftë për t’u përqendruar.

Një masazh i kokës nga një ekspert është luksi më i madh. Por ju gjithashtu mund ta bëni edhe vetë. Vendosni tre gishta në pikën ku qafa juaj bashkohet me kokën menjëherë pas veshit. Më pas fërkoni gishtat përpara dhe mbrapa. Brenda 30 sekondave, do të ndjeni një shkëlqim të ngrohtë dhe të ngadaltë.

Back to top button