Covid19Covid19 lajme nga bota

Trump i vendosur: Do të ndërpresë fondet për shkollat që nuk do të rihapen në vjeshtë

Presidenti amerikan, Donald Trump, ka kërcënuar se do të ndërpresë fondet për shkollat ​​që nuk hapen gjatë vjeshtës dhe quajti udhëzimet e një agjencie federale shëndetësore për rihapjen e shkollave si “shumë të vështira dhe të shtrenjta”.

Presidenti republikan, i cili po kërkon rizgjedhjen në nëntor, akuzoi Demokratët se duan të mbajnë mbyllur shkollat ​​për arsye politike, pavarësisht një rritje të rasteve të koronavirusëve në të gjithë vendin.

Nuk ishte e qartë se çfarë ndihme specifike federale kishte në mendje presidenti republikan. Shtetet janë përgjegjëse për arsimin fillor dhe të mesëm sipas kushtetutës amerikane, por qeveria federale siguron disa fonde plotësuese.

Trump gjithashtu synoi Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDS), agjensia e mbrojtjes shëndetësore të vendit, drejtori i së cilës ulet në grupin e detyrave ndaj koronavirusit të Shtëpisë së Bardhë.

Shtëpia e Bardhë nuk ka sqaruar se me cilat udhëzime për CDC-në mori Trump.

CDC ka rekomanduar një numër masash për shkollat, duke përfshirë testimin, ndarjen e studentëve në grupe të vogla, shërbimin e drekave të paketuara në klasa në vend të kafiterive, dhe minimizimin e ndarjes së furnizimeve shkollore. Gjithashtu këshilloi që shirita ndarës të vendosen kur distancimi social nuk është i mundur, dhe që vendet të ndahen të paktën gjashtë metra larg.

Dje, Trump mbajti takime rreth rihapjes së shkollave në Shtëpinë e Bardhë dhe tha se ai do të bëjë presion guvernatorëve të shtetit për t’i rihapur shkollat në vjeshtë. Grupi i punës së koronavirusit në Shtëpinë e Bardhë po takohet sot në Departamentin e Edukimit dhe do të mbajë një konferencë lajmi më pas.

Biznesi dhe grupet konservatore kanë nxitur rihapjen e shkollave në mënyrë që kjo gjë të shërbejë dhe për t’i rikthyer prindërit në punë dhe ringjalljen e ekonomisë amerikane.

Edukatorët thonë se shoqërizimi dhe përfitimet e tjera, siç janë programet e ushqimit në shkollë, janë mjaft të rëndësishme. Ekspertët kanë treguar gjithashtu se mësimi në internet përkeqëson ndarjen midis amerikanëve më të varfër dhe më të pasur, të cilët kanë qasje më të madhe në teknologji.

Sidoqoftë, rritja alarmante e rasteve në Shtetet e Bashkuara ka ngritur shqetësime në lidhje me rritjen e rrezikut të përhapjes së virusit nga fëmijët tek të rriturit, si dhe për mësuesit e moshuar dhe stafin e shkollës./bota.al

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close