Mistere

Qytete të padukshme (dhe çudi të tjera)

 

Qytete fantazmë, ishuj që dalin nga hiçi, toka të askujt, kufij si kutitë kineze… Edhe në epokën e satelitëve, bota na rezervon surpriza të shumta, që librat e gjeografisë nuk na i thonë

Screen Shot 2015-07-12 at 09.47.04

Qytete që nuk ekzistojnë, por të shënuar në harta. Vende ekzistuese, por që nuk gjenden askund në “Google Earth”. Ishujt që shfaqen dhe zhduken. Dhe pastaj toka të askujt, zona të diskutueshme, kufij që ndryshojnë… Në epokën e imazheve satelitore, gjeografia nuk është gjithmonë një shkencë ekzakte.

Jo vetëm për motive gjeometrike:hartat, pavarësisht kujdesit që tregohet, janë të shtrembëta për shkak se paraqesin një objekt tre-dimensional dhe sferik (Tokën) mbi një sipërfaqe dy-dimensionale dhe drejtkëndore. Por edhe sepse, sikurse shpjegon Alastair Bonnett, profesor i gjeografisë sociale në Universitetin e Newcastle në Britani, satelitët kanë fotografuar çdo cep të Evropës dhe Amerikës së Veriut, por jo…

[real3dflipbook id=”343″]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close