Covid19Covid19 AnalizaCovid19 lajme nga bota

Tegnell i Suedisë pranon se shumë persona vdiqën

Vendimi i diskutueshëm i Suedisë për të mos imponuar një bllokim të rreptë në përgjigje të pandemisë Covid-19 çoi në shumë vdekje, ka pranuar Anders Tegnell, njeriu që qëndron pas kësaj politike.

Suedia ka pasur një shkallë vdekshmërie shumë më të lartë se fqinjët e afërt dhe shtetasve të saj po u ndalohet të kalojnë kufijtë e tyre.

Dr Tegnell i tha një radioje suedeze se më shumë duhej të ishte bërë më herët.

“Ekziston qartë një potencial për të përmirësuar atë që kemi bërë.”

Suedia ka numëruar 4542 vdekje dhe 40.803 infeksione në një popullsi prej 10 milion, ndërsa Danimarka, Norvegjia dhe Finlanda kanë imponuar izolimin dhe kanë parë nivele shumë më të ulëta.

Danimarka ka pasur 580 vdekje, Norvegjia ka pasur 237 vdekje dhe Finlanda 321. Suedia raportoi  74 vdekje të mërkurën.

Dr Tegnell, i cili është epidemiologu shtetëror i Suedisë dhe i ngarkuar për përgjigjen e vendit ndaj Covid-19, i tha BBC Neës në prill se numri i lartë i vdekjeve ishte kryesisht sepse azilet nuk ishin në gjendje ta mbanin jashtë tyre sëmundjen, megjithëse ai theksoi se “kjo nuk e skualifikon strategjinë tonë në tërësi”.

Së fundmi i ka thënë radios publike Suedeze: “Nëse do të takonim përsëri të njëjtën sëmundje, duke e ditur saktësisht se çfarë dimë për të sot, unë mendoj se do të zgjidhnim të bënim diçka ndërmjet asaj që bëri Suedia dhe asaj që ka bërë pjesa tjetër e botës . “Kur u pyet nëse shumë njerëz kishin vdekur në një kohë shumë të shkurtër, Dr Tegnell tha: “Po, absolutisht”.

Sidoqoftë, ai ishte i paqartë se çfarë Suedia duhet të kishte bërë ndryshe dhe në një konferencë për shtyp më vonë të mërkurën më vonë ai nënvizoi se “në thelb ende mendojmë se është strategjia e duhur për Suedinë”.

Ndërsa qasja e Suedisë kishte qenë për të rritur përgjigjen e saj hap pas hapi, vendet e tjera kishin vendosur bllokime të menjëhershme dhe gradualisht rihapjen, tha ai. Ai paralajmëroi se ishte shumë herët për të thënë nëse bllokimet kishin funksionuar apo jo. “Ne e dimë nga historia gjatë tre ose katër muajve të fundit se kjo sëmundje ka një kapacitet shumë të lartë për të filluar përsëri përhapjen.”
Megjithëse nuk kishte asnjë bllokim, Suedia u mbështet në distancimin vullnetar social, duke ndaluar mbledhjet e më shumë se 50 personave dhe duke ndaluar vizitat në shtëpitë e të moshuarve. Udhëtimet jo-thelbësore ende nuk rekomandohen në bazë të udhëzimeve kombëtare, por udhëtimet deri në dy orë lejohen të vizitohen të afërm ose miq të afërt për sa kohë që nuk përfshijnë vizita në dyqane lokale dhe përzierje me banorët e tjerë.

Ndërsa Danimarka dhe Norvegjia kanë filluar të hapen përsëri, ka pasur kritika në rritje për reagimin e Suedisë, brenda vendit dhe midis fqinjëve të saj. Shefi i shëndetit publik të Norvegjisë, Frode Forland tha se Suedia ishte përqendruar shumë në modelet historike të viruseve, ndërsa fqinjët e saj preferuan masat e bllokimit. Ish-epidemiologja shtetërore e Suedisë Annika Linde beson se Suedia pati përgjigjen e gabuar dhe duhet të ishte përqendruar në tre gjëra:

Një bllokim i hershëm

Mbrojtje më e madhe për azilet

Testim intensiv dhe gjurmim kontakti në zonat e shpërthimeve

Sipas mediave suedeze, Dr Tegnell dhe familja e tij patën kërcënime me email gjatë muajit të kaluar.

 

 

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close