Horizonti.al

Teoria e çuditshme e lumturisë së kufizuar

Screen Shot 2016-05-22 at 10.34.09Muhammad ibn Zakariya al-Razi ishte një fizikan që ka jetuar në vitin 1000, dhe ai qe i zhytur kokë e këmbë në filozofi dhe studimin e lumturisë. Al Razi besonte se shpirti ishte i shqetësuar për vdekjen, gjë që natyrshëm shkaktonte stres për mendjen. Për ta lehtësuar këtë, al Razi besonte se individi duhet që të bindë shpirtin se në vdekje ndodhin gjëra të mira, dhe jo të këqia. Dhe për ta bërë këtë, individi duhet të kalojë një pjesë të madhe të kohës duke studiuar shkrimet e shenjtë, në vend që të jepet pas ushqimit dhe pijeve.

Megjithatë, modelet aktualë të meditimit dhe vetëdijësimit bazohen në jetimin e momentit. Lumturia ekziston me një sërë zgjedhjesh për stilin e jetesës. Ti mund të jesh njësoj i lumtur duke studiuar shkrimet e shenjtë, apo duke aluar më shumë netë në bare. Po kështu, bashkëbisedimet e ndershëm mbi vdekjen me aa që janë duke vdekur janë të rëndësishme, edhe pse nuk janë gjithmonë rozë./bota.al

Leave a Reply

Back to top button