ANTI-FAKE NEWSCovid19Covid19 lajme nga bota

Twitter i bën “fact – check” Kinës

 

Twitter, nën një kontroll të ashpër për përdorimin e paralajmërimeve të kontrollit të fakteve, ka shtuar në këtë kategori dhe tweet – et nga zëdhënësi i ministrisë së jashtme të Kinës.

Paralajmërimi i është shtuar tweet-eve nga zëdhënësi Lijian Zhao, në të cilat ai deklaroi: “Mund të jetë ushtria amerikane ajo që solli epideminë në Wuhan”.

Tëitter shtoi paralajmërimin (për vërtetësinë) më shumë se dy muaj pasi ky tëeet ishte postuar.

Kjo vjen në mes një grindje me Shtëpinë e Bardhë, pasi paralajmërime të ngjashme iu shtuan në tweet dhe Presidentit Trump.

  1. Trump tani është gati të nënshkruajë një urdhër ekzekutiv që targeton firmat e mediave sociale, tha Shtëpia e Bardhë, në një përshkallëzim domethënës të mosmarrëveshjes.

Në fillim të kësaj jave, pasi Twitter shtoi  linqet për kontrollimin e fakteve në tweet-et e Presidentit Trump, ai kërcënoi të “mbyllte” rrjetet sociale për pretendime të njëanshme anti-konservatore.
Paralajmërimet për tweet-et e Lijian Zhao u shtuan pas zhvillimeve në SHBA. Një tweet, nga 12 marsi, kritikoi Qendrat e SHBA për Kontrollin e Sëmundjeve për mungesë qartësie përpara se të pretendonte se “mund të ishte” se ushtria amerikane ishte përfshirë disi në shpërthimin e Wuhan. Në një tjetër tweet të nesërmen, ai e lidhi me një artikull që pretendonte të kishte prova se virusi kishte origjinën në Shtetet e Bashkuara, duke inkurajuar njerëzit që ta lexonin atë.

Të dy tweet – et tani përmban një shenjë blu të ndritshme, duke i nxitur lexuesit të “marrin faktet rreth Covid-19”.

Klikimi e drejton përdoruesin në një faqe me tëeets rreth hulumtimit të Organizatës Botërore të Shëndetit që sugjeron virusin me origjinë nga kafshët, dhe zbret teoritë rreth përfshirjes së qëllimshme të njeriut në përhapjen e tij.

New York Post, që botoi  historinë, tha se Twitter kishte shtuar paralajmërimin vetëm pasi reporterët e saj i bënë presion kompanisë për pretendimet e “standardeve të dyfishta” midis zyrtarit kinez dhe z. Trump.

Një zëdhënës i Twitter nuk do të konfirmonte nëse ishte ky rasti, duke thënë vetëm se tëeet-et e Zhao “përmbajnë përmbajtje potencialisht mashtruese në lidhje me Covid-19” dhe janë etiketuar “të sigurojnë një kontekst shtesë”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close