MAINTeknologji

ChatGPT ishte një ngjarje si ”Mjellma e Zezë”

ChatGPT u bë i disponueshëm publikisht 6 muaj më parë.

Chatbot tashmë ka përmirësuar çmimet e aksioneve të kompanive të arsimit, trajnimit, punësimit.

Ishte një ngjarje e “mjellmës së zezë” – një ngjarje e paparashikuar, e rrallë që me sytë e sotëm, duket se ka qenë e pashmangshme

Bill Gates mendon se krijimi i tij është po aq themelor sa çipi i kompjuterit, interneti dhe kompjuteri. Elon Musk dëshiron të frenojë zhvillimin. Warren Buffet që tani po e krahason me bombën atomike.

Këto janë deklarata hiperbolike të bëra në lidhje me inteligjencën artificiale në gjashtë muajt që kur startup-i OpenAI nxorri ​​ChatGPT për publikun, një chatbot inteligjent i mbështetur nga modelet e  GPT-3.5 dhe GPT-4.

ChatGPT dhe mjete të tjera të Inteligjencës Artificiale që mund të “krijojnë” diçka nga asgjëja, siç janë gjeneruesit e imazheve DALL-E dhe Midjourney, dhe rivali i ChatGPT, Google Bard, të gjitha bien nën termin e ri ombrellë “Generative AI”. Dhe që nga publikimi i ChatGPT në nëntor, ai po shkakton po aq ankth sa edhe ngazëllim.

Të paktën 49 kompani të listuara amerikane kanë përmendur ChatGPT në rezultatet tremujore të fitimeve në maj 2023, sipas një analize të Insajderit të Transkripteve të Kërkimit të Alpha. Është një shenjë e Amerikës së korporatave, që nxiton të tregojë se është në kontroll të një tendence të re dhe qartësisht të rëndësishme teknologjike.

Dhe është e qartë pse.

Tre studiues konkluduan së fundmi në një punim të NBER: “ChatGPT përfaqëson një goditje të rëndësishme për vlerësimet e korporatave.”

Ata llogaritën se firmat me ekspozim të lartë ndaj IA patën të ardhura të tepërta ditore që ishin 0.4% më të larta se firmat me ekspozim më të ulët, pas lëshimit të chatbot.

Një ish-kërkues i OpenAI, Paul Christiano, tha se shoqëria kishte “ndoshta një shans 10-20% për të marrë kontrollin e IA, [me] shumë [ose] shumicën e njerëzve të vdekur”.

Ja shenjat që ChatGPT ishte një ngjarje e “mjellmës së zezë” – një dukuri e paparashikuar, e rrallë që pati ndikime të gjera dhe, me sytë e sotëm, dukej e pashmangshme.

1. Inteligjenca Artificiale ka ardhur për vendet e punës

Profecia e dëshpëruar e teknologjisë se robotët mund të zëvendësojnë përfundimisht njerëzit ka filluar të realizohet.

Në mars, një analizë e hershme nga Goldman Sachs tha se IA gjeneruese mund të prishë ndjeshëm tregun e punës, duke prekur rreth 300 milionë vende pune në mbarë botën. Punët e kodimit u parashikuan të ishin veçanërisht të prekshme pasi pushimet nga puna në teknologji vazhdojnë të dëmtojnë industrinë. Analiza e shtatorit nga GitHub, depoja e kodeve në pronësi të Microsoft, zbuloi se zhvilluesit që përdorin mjetin e tij AI Copilot për të ndihmuar kodimin ishin 55% më të shpejtë se ata që nuk e bënin.

Tani CEO-t kanë filluar të thonë pjesën e heshtur, por me zë të lartë.

Arvind Krishna, shefi ekzekutiv i IBM, tha në maj se kompania do të ngadalësonte ose pezullonte punësimin për rolet që mund të zëvendësoheshin nga IA dhe vlerësoi se 7,800 vende pune – që kryesisht përfshijnë role në prapavijë – mund të ndikoheshin.

Mustafa Suleyman, një bashkëthemelues i Google DeepMind, kohët e fundit bëri thirrje për të ardhura themelore universale për të mbështetur ato që ai parashikoi se do të ishin “shifrat serioze të humbësve” të vendeve të punës për AI.

Siç vuri në dukje Hasan Chowdhury i Business Insider, IA mund të mos zëvendësojë drejtpërdrejt vendet e punës në të gjithë hapësirën, sepse do t’u mundësonte kompanive të ulin kostot duke përdorur teknologjinë për t’i bërë punëtorët ekzistues më efikasë dhe produktivë.

2. ChatGPT ka ndryshuar përgjithmonë arsimin dhe trajnimin

Studentët, së bashku me disa mësues, ishin ndër përdoruesit e hershëm të ChatGPT kur kuptuan potencialin e tij për të prodhuar ese dhe për të ndihmuar me detyrat.

Dhe erdhën me radhë rastet e plagjiaturës, akuzave të rreme për mashtrim nga mësuesit dhe një atmosferë e re mosbesimi midis studentëve dhe profesorëve që lundrojnë në një botë të post-ChatGPT.

Përtej shkollës, modelet e mëdha gjuhësore kanë aftësinë të dëmtojnë trajnimin edhe për karriera në dukje elitare, si mjekësia. Një dokument, i cili nuk ishte rishikuar nga kolegët në kohën e shkrimit, tregoi se ChatGPT ishte në gjendje të kalonte të tre pjesët e provimit të licencimit mjekësor të Shteteve të Bashkuara. Një tjetër eksperiment zbuloi se studiuesit mjekësorë preferonin ChatGPT ndaj mjekëve, sepse dukej se ishte më empatik. Mjekët njerëz kanë arritur në përfundimin se roboti nuk do t’i zëvendësojë ata së shpejti, por mund të kenë disa gjëra për të mësuar rreth mënyrës së tyre të veprimit pranë shtratit. Kjo është një perspektivë mjaft befasuese për një algoritëm.

Në një nivel korporate, interesi në rritje i studentëve për ChatGPT bëri që aksionet e kompanive të arsimit të rriteshin më herët në maj.

Chegg, i cili ofron ndihmë në internet për detyrat e shtëpisë së studentëve, pa çmimin e aksioneve të tij pothuajse të përgjysmuar pasi CEO Dan Rosenzweig u tha investitorëve se kompania kishte parë një “rritje të konsiderueshme në interesin e studentëve ndaj ChatGPT”, që “po kishte një ndikim në rritjen e klientëve të rinj.”

“Ne e shohim këtë si një ndryshim real, transformues,” tha ai gjatë diskutimit të fitimeve të tremujorit të parë 2023, duke krahasuar përparimet në IA me teknologjitë e tjera të fundit si pagesat me bitcoin. “Ne po hedhim bast për faktin se njerëzit do të duhet të mësojnë se si t’i përdorin këto gjëra.”

Pearson, një kompani tjetër e mësimit dixhital dhe kompania virtuale e mësimit të gjuhës Duolingo pa gjithashtu rënien e çmimeve të aksioneve të veta.

3. ChatGPT, e vetme, i dha një goditje Big Tech

Në pamje të parë, kompanitë e mëdha të teknologjisë kanë dështuar të flasin për ide të mëdha, ambicioze në një mënyrë të prekshme gjatë pesë viteve të fundit.

Makinat që drejtohen vetë kanë ngecur, balonat e internetit nuk arritën të ngriheshin, madje hapja e dyqaneve me tulla dhe llaç dukej një sfidë shumë e vështirë.

ChatGPT ndezi një zjarr nën themelet e këtyre gjigandëve, teksa Meta, Amazon dhe Google që të gjithë garojnë me dëshpërim për të folur për IA publikisht pas publikimit të tij, dhe investimin e Microsoft në OpenAI.

Në vazhdën e lançimit të ChatGPT, Google thuhet se deklaroi një “kod të kuq” dhe që atëherë ka derdhur burime në IA për të provuar dhe mbajtur ritmin. Gjithashtu i është dashur të vërtitet shpejt në mënyrën se si flet për inteligjencën artificiale, duke u larguar nga paralajmërimet e etikës.

Njëri është një version i rinovuar i kërkimit në Google i mundësuar nga chatbot-i i tij i ri Bard, një përgjigje e drejtpërdrejtë ndaj ChatGPT të OpenAI. Kompania do të integrojë gjithashtu teknologjinë në të gjithë Google Workspace, duke shënuar risitë më të mëdha në produktet e saj kryesore në vite.

Me dëshirën për të mos mbetur pas, Meta ka theksuar gjithashtu kredencialet e veta të IA.

Në shkurt, kompania prezantoi studiuesit me LLaMA, një model i madh gjuhësor i ngjashëm me GPT-4 të OpenAI. Një muaj më vonë, CEO Mark Zuckerberg tha se “investimi i vetëm më i madh i kompanisë është në avancimin e IA”.

Brenda, Zuckerberg thuhet se është bërë aq i investuar në IA sa analistët kanë shprehur shqetësimin se sa kompania po shpenzon për teknologjinë. 

Amazon, ndërkohë, po punonte në zbatimin e veçorive të ngjashme me ChatGPT në një robot të ri sekret në shtëpi, raportoi Eugene Kim i Business Insider.

4. Shtetet duan ta frenojnë

Me kërcënimin e IA që do të zhvendosë vendet e punës, rregullatorët kanë vëzhguar nga afër se si kompanitë private nxjerrin IA.

BE-ja ka bërë hapa të hershëm drejt ndalimit të përdorimeve që paraqesin një “rrezik të papranueshëm” ndërsa administrata Biden është takuar me aktorët kryesorë në industri. ChatGPT u ndalua shkurtimisht nga rregullatorët italianë.

Rregullatorët mund të jenë nxitur nga një kor në rritje paralajmërimesh rreth potencialit të IA. Një zyrtar i qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar u takua me Geoffrey Hinton, ish-punonjësi i Google i quajtur “Kumbari i IA”, i cili u largua nga Google më herët në 2023 për të folur sinqerisht për rreziqet që paraqet IA.

Paralajmërimet e Hinton u botuan fillimisht në The New York Times dhe ngritën shqetësime të ngjashme me ato të renditura në një letër të hapur të mbështetur nga peshat e tjera të rënda IA, përfshirë Yoshua Bengio dhe Stuart Russell.

Edhe CEO i OpenAI, Sam Altman, paralajmëroi ligjvënësit amerikanë në maj se dezinformatat e personalizuara që synonin votuesit e pavendosur përbënin një frikë personale të tij. / Business Insider – Bota.al

Back to top button