Letersi

“Cigarja” poezia prekëse e Fadil Krajas kushtuar nënës

“Cigarja” është një ndër poezitë më të bukura të shkrimtarit të mirënjohur Fadil Kraja, i cili fatkeqësisht u largua nga jeta vitin e shkuar. Poezia i kushtohet nënës, si figura më madhështore në sytë dhe mendjen e të gjithëve. Bëhet fjalë për një grup ushtarësh, të cilët kishin vetëm një cigare dhe duhet të vendosnin se kush do ta merrte. Ata morën vendimin që personi, i cili do të shkruante emrin më madhështor, do ta fitonte cigaren. Në fund, nuk e fitoi askush, por e ndanë me njëri-tjetrin, pasi nga 20 ushtarë, 19 kishin shkruar fjalën “Nënë”. Për këtë poezi, ekziston gjithashtu edhe një interpretim fantastik i aktores shkodrane Zyliha Miloti, i cili ia vlen ta shihni dhe ne jua sugjerojmë plotësisht.

“Cigarja”
20 vet ne ishim
20 vet ushtar
.
1 cigare kishim,
Kush me ndez m
ë parë.

Dielli na përvlonte
Etja na kish thar
ë.
Nga cigarja s’dojshim
Asnj
ëri me u nda.

Me një za vendosëm
T’hedhim llotari.
Kjo nuk
është përrallë
Mos t’ju vij
ë çudi.

Ai që do t’shtruante
Emrin m
ë madhështor,
Atij do t’i l
ëshonim
Cigaren n
ë dorë.

Ramë të gjithë në mendime,
S’ishte fort e leht
ë.
Emrin m
ë madhështor,
Cili kish me gjet?

Mua m’qeshi fytyra.
Gjeta emrin “Nan
ë
Mendova cigaren
Mua do ma lan
ë.

U lexuan letrat,
nuk kisha fitu.
Nga njëzet, tetëmbëdhjetë
“Nan
ë” kishin shkru.

Shikum njeni-tjetrin,
fytyrat shprehnin mall,
cigaren e ndez
ëm,
e thith
ëm me radhë.

Dielli ma s’përvëlonte,
etjen lam
ë në një anë,
zemrat na i sh
ëndonte
emni i dashun “Nan
ë”.

Back to top button