Psikologji

Prania juaj është më e rëndësishme për fëmijët, se sa pasuria

Të kalosh kohë me fëmijët do të thotë më shumë sesa të ulesh në të njëjtën dhomë me ta. Ajo përfshin të qenit plotësisht të pranishëm dhe të angazhuar gjatë kohës që rrini së bashku. Prania juaj nuk mund të zëvendësohet me objekte fizike ose të kopjohet nga dikush tjetër. Është unike dhe fëmijët tuaj kanë nevojë për të në jetën e tyre. Ju jeni një nga njerëzit e preferuar të fëmijës suaj dhe ata dëshirojnë vëmendjen tuaj.

Fëmijët lulëzojnë me prindër të përfshirë dhe do të thotë shumë për ta kur jeni të pranishëm. Ardhja në aktivitete jashtëshkollore, ndihma në detyrat e shtëpisë dhe përkëdhelja është thelbësore për një fëmijë në zhvillim. Prindërit që punojnë jashtë shtëpisë mund të jenë edhe të zellshëm, edhe të pranishëm.

Fëmijëve u pëlqejnë lodrat e reja dhe priren të kërkojnë shumë prej tyre. Megjithatë, asgjë nuk do të thotë më shumë për ta sesa të kalojnë kohë me ju. Jepuni atyre kohë, energji, dashuri dhe prani – kjo do të thotë më shumë se çdo lodër që mund të blini.

Pse prania juaj do të thotë kaq shumë për fëmijën tuaj

Ka gjithmonë njerëz në telefonat inteligjentë ose pajisjet elektronike kur shikoni përreth jush. Edhe pse janë në prani të të tjerëve, ata nuk janë të pranishëm. E njëjta situatë vlen edhe për mënyrën se si i prindëroni fëmijët tuaj.

Jeta juaj e punës mund të ndërhyjë në aftësinë tuaj për të qenë të pranishëm me fëmijët. Kur punoni me orë të gjata dhe nuk gjeni kohë për t’u argëtuar me fëmijët tuaj, ata do të humbasin gjërat që kanë nevojë.

Nëse këto situata duken të njohura, kjo mund të nënkuptojë se fëmija juaj ka nevojë për më shumë prani nga ju. Nuk ka rëndësi se sa para fitoni nëse fëmija juaj ndihet i shkëputur nga ju.

Ata duan që ju t’i vini re

Ata duan që ju të vini re buzëqeshjet, të qeshurat, përqafimet dhe trishtimin e tyre. Përveç kësaj, ata gjithashtu duan që ju të jeni aktiv në momentet e pakëndshme kur ata kanë nevojë për sigurinë dhe rehatinë tuaj. Ata mbështeten tek ju dhe nëse nuk jeni aty, mund të jetë shkatërruese për shëndetin e tyre mendor.

Prania juaj u jep atyre rehati dhe siguri

Fëmijët ndihen më rehat kur e dinë se ku jeni. Kjo rehati është arsyeja pse ata ju pyesin se kur vini në shtëpi. Ata mund të mos kenë nevojë për asgjë, por duan t’ju shohin dhe të gjejnë ngushëllim në praninë tuaj.

Të diturit se jeni afër u jep fëmijëve një ndjenjë sigurie që asgjë tjetër nuk mund ta zëvendësojë. Ata shpesh duan të dinë se ju jeni afër, edhe nëse nuk kanë nevojë për vëmendjen tuaj të plotë në atë moment. Kur jeni gjithmonë jashtë shtëpisë duke i dhënë përparësi pasurisë, ata nuk do të gjejnë rehati sepse nuk jeni pranë.

U bën të ditur se i doni

Fëmija juaj rritet duke e ditur se është i dashur. Ata e dinë se prindërit e tyre kujdesen për ta dhe duan t’i shohin të bëjnë mirë dhe të jenë të lumtur. Nuk kërkon pasuri për t’i dhënë fëmijës tuaj këto ndjenja dhe është diçka që ka nevojë.

Ata kanë nevojë për shembullin tuaj

Fëmijët mësojnë nga prindërit e tyre që nga koha kur lindin. Ata mësojnë se si të flasin, të ecin, të mbajnë enët e ngrënies, të përdorin banjën dhe çdo moment tjetër historik. Fëmijët shikojnë gjithçka që bëni, edhe nëse nuk thonë asgjë për të.

Nëse nuk jeni të pranishëm që ata të mësojnë, kjo i bën ata të humbasin momentet e zhvillimit. Gjithashtu mund t’i shtyjë të mësojnë nga burime të tjera, dhe kjo nuk është gjithmonë e dobishme. Kaloni kohë duke u treguar atyre se jeni aty për t’i udhëhequr gjatë jetës.

Fëmijët kanë nevojë për prekje fizike

Prekja fizike nga një person i dashur është e fuqishme për fëmijët. Nevoja e tyre për kontakt është një nga përfitimet e kontaktit lëkurë me lëkurë pas lindjes. Ndërsa fëmija juaj rritet, ende ka nevojë për ju për ta dashur dhe ushqyer atë.

Prekja fizike rrit zhvillimin e trurit dhe mbron fëmijën tuaj nga ndjenja e ndarjes. Përqafojini fëmijët tuaj, lërini të ulen në prehrin tuaj dhe përqafojini shumë.

Prania juaj ndihmon në ndërtimin e vetëvlerësimit të tyre

Prindërit e përfshirë i ndihmojnë fëmijët e tyre të fitojnë besim dhe vetëbesim. Kur ndiqni koncertet, lojërat dhe ngjarjet e tyre shkollore, kjo i bën ata të ndihen të sigurt dhe të dashur. Ndihma me detyrat e shtëpisë ose sigurimi se ato janë të plota gjithashtu promovon ndjenjën e tyre të vetëvlerësimit.

Kur i jepni përparësi pasurisë mbi praninë, fëmija juaj i humb këto mundësi për të ndërtuar vetëvlerësim. Ata do të kenë më shumë gjasa të bëhen të pasigurt dhe të ndihen të padenjë.

Prania juaj promovon aftësi më të mira komunikimi

Të qenit i pranishëm në jetën e fëmijës suaj i lejon ata të zhvillojnë aftësi, duke përfshirë:

Mendimin kritik

Fjalorin

Gramatikën

Socializimin

Nëse nuk kaloni kohë duke folur dhe duke u angazhuar me fëmijën tuaj, ai nuk do të ketë mundësinë të mësojë nga ju. Sa më shumë të flisni me ta, aq më mirë do të bëhen në shoqërizim. Ju mund ta përdorni këtë kohë për t’i mësuar ata të angazhohen me respekt dhe në sjellje të përshtatshme.

Ata marrin nota më të mira me një prind të pranishëm

Studimet tregojnë se fëmijët me prindër të pranishëm shkojnë më mirë në shkollë. Ata marrin nota më të mira dhe bëjnë përshtypje më të mirë te mësuesi i tyre se të tjerët. Përfshirja e një prindi në aktivitetet që lidhen me shkollën ka efektin më të mirë, por përfshirja në detyrat e shtëpisë luan një rol.

Prania juaj promovon sjellje më të mirë

Problemet e sjelljes shpesh ndodhin tek fëmijët, prindërit e të cilëve nuk janë të pranishëm në jetën e tyre. Prindi i tyre mund të jetë fizikisht atje, por mbetet i distancuar nga shoqëria ose i shkëputur. Fëmijët që kanë përfshirë prindërit përfitojnë sepse ata:

Kanë më pak probleme në shkollë

Kanë më pak përfshirje me alkoolin dhe substancat e tjera

Kryejnë më pak vepra delikuente se të tjerët

Përjetojnë më pak agresion.

Back to top button