Covid19Covid19 lajme nga bota

SHBA nuk do të jetë në ‘listën e sigurt’ të udhëtimit në BE

Shtetet e Bashkuara nuk janë në  “listë të sigurt” të destinacioneve për udhëtime jo thelbësore që do të zbulohen nga qeveritë e Bashkimit Evropian më vonë sot, thanë tre diplomatë. Blloku me 27 anëtarë pritet të japë miratimin  për pushime ose udhëtime për biznes nga e mërkura në 14 vende përtej kufijve të saj kur ata votojnë në listë deri në mesditën e Brukselit, thanë diplomatët.

Vendet thuhet se janë Algjeria, Australia, Kanada, Xhorxhia, Japonia, Mali i Zi, Maroku, Zelanda e Re, Ruanda, Serbia, Koreja e Jugut, Tajlanda, Tunizia dhe Uruguai. Ndërkohë Rusia dhe Brazili, së bashku me Shtetet e Bashkuara, janë ndër vendet që nuk janë në “listën e sigurt” fillestare, raporton Reuters.

Votimi ka për qëllim të mbështesë industrinë e udhëtimit në BE dhe destinacionet turistike, veçanërisht vendet në Evropën Jugore të goditura më rëndë nga pandemia Covid-19. Kina gjithashtu do të aprovohej përkohësisht, megjithëse udhëtimi do të hapet vetëm nëse autoritetet kineze lejojnë gjithashtu vizitorët e BE. Reciprociteti është një kusht për të qenë në listën e sigurt.

Lista duhet të kalohet nga një “shumicë e kualifikuar” e vendeve të BE-së, që do të thotë 15 vende të BE-së që përfaqësojnë 65% të popullsisë. Katër diplomatë të BE thanë se ata prisnin që ajo të sigurojë mbështetjen e kërkuar. Do të veprojë si një rekomandim për anëtarët e BE-së, do të thotë se ata me siguri nuk do të lejojnë hyrjen e udhëtarëve nga vendet e tjera, por potencialisht mund të vendosin kufizime për ata që hyjnë nga 14 vendet.Përpjekjet e BE-së për të rihapur kufijtë e brendshëm – veçanërisht në mesin e zonës Shengen prej 26 vendeve, e cila normalisht nuk ka kontrolle kufitare – kanë qenë të ngathëta pasi vende të ndryshme kanë kufizuar qasjen për disa vizitorë. Greqia po detyron që të bëhen testet Covid-19 për mbërritjet nga një varg vendesh të BE-së, përfshirë Francën, Italinë, Hollandën dhe Spanjën, me izolim deri sa të dihen rezultatet. Republika Çeke nuk po lejon turistët nga Portugalia dhe Suedia. Britanikët gjithashtu mund të udhëtojnë në shumë vende të BE-së, megjithëse udhëtarëve jo thelbësorë në Britani u kërkohet të izolohen për 14 ditë.

 

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close