Covid19Covid19 Informacione

Shkencëtarët: Vaksina Covid mund të mos funksionojë për të moshuarit

Vaksina kundër Covid-19 mund të mos funksionojë mirë tek njerëzit e moshuar, të cilët janë më të rrezikuar të sëmuren rëndë dhe të vdesin nga sëmundja, thonë shkencëtarët, që mund të nënkuptojë imunizimin e të tjerëve rreth tyre, siç janë fëmijët.

Prof Peter Openshaë, nga Imperial, një nga anëtarët e nëngrupit këshillimor shkencor Sage në Mbretërinë e Bashkuar Nervtag, i tha Komitetit të shkencës dhe teknologjisë së Shtëpisë së Lordëve se gjatë kësaj jave ishte duke shqyrtuar një punim në shënjestrimin e grupeve të ndryshme të popullatës me vaksina.

“Ndonjëherë është e mundur të mbrohet një grup i prekshëm duke synuar një grup tjetër dhe kjo, për shembull, po bëhet me gripin,” tha ai. “Në vitet e kaluara, Mbretëria e Bashkuar ka qenë në pararojë të hedhë vaksinat e zbutura të drejtpërdrejta për fëmijë.”

Dhënia e vaksinës kundër gripit për fëmijët që jo shpesh marrin grip të rëndë mbron gjyshërit e tyre, tha ai. Imunizimi i punonjësve të shëndetit dhe kujdesit – të cilët ka të ngjarë të jenë të parët që marrin vaksinën – gjithashtu do të ndihmojnë në mbrojtjen e personave të moshuar që kanë kontakt më të madh me ta.

Arne Akbar, profesor i imunologjisë në UCL dhe president i Shoqatës Britanike të Imunologjisë, tha që shkencëtarët duhet të përpunojnë atë që shkon keq me sistemin imunitar ndërsa njerëzit plaken.

“Një gjë që është e dukshme, madje edhe tek të moshuarit e shëndetshëm, është se ka më shumë inflamacion në të gjithë trupin. Ne duhet të kuptojmë se nga vjen ai inflamacion, “tha ai. “Dhe ky inflamacion fillestar te njerëzit e moshuar është i lidhur me dobësi dhe shumë rezultate negative teksa plaken. Dhe kjo duket se përkeqësohet kur ju merrni një infeksion të rëndë si Covid-19.

“Por cili është burimi i inflamacionit në radhë të parë? Kjo është diçka me të cilën duhet të kapemi. ”

Akbar tha se diçka tjetër mund të jetë e nevojshme krahas vaksinës për njerëzit e moshuar, të tilla si ilaçi steroid dexamethasone, i cili mund të bllokojë inflamacionin e shkaktuar nga virusi dhe është treguar se shpëton jetë në Covid-19.

“Pra, për njerëzit e moshuar, ju mund të keni diçka si një ilaç anti-inflamator, si ndoshta dexamethasone, së bashku me përgjigjet e vaksinave për t’ju dhënë përfitimin maksimal.

“Vaksina do të ndihmojë të rinjtë dhe kjo do të jetë mirë, sepse atëherë nëse të rinjtë nuk infektohen nuk do ta përhapin atë tek njerëzit e moshuar. Por nuk do të ndihmojë drejtpërdrejt grupin më të vjetër, dhe ata janë njerëzit që kanë sëmundjen më të rëndë tani. ”

Komiteti mori prova ndërsa Universiteti i Oksfordit njoftoi gjykime të suksesshme të dy dozave të vaksinës së kandidatit të saj në derra, të cilat përgjigjen në një mënyrë të ngjashme me njerëzit. Instituti Pirbright, duke punuar me shkencëtarët e vaksinave, vendosi që dy doza rezultuan në një përgjigje të rritur ndjeshëm të antitrupave mbi një dozë.

“Ende nuk dihet se çfarë niveli i përgjigjes imune do të kërkohet për të mbrojtur njerëzit kundër Sars-CoV-2. Testet e efikasitetit të vaksinave janë në zhvillim tek njerëzit, dhe nëse rezultati i efikasitetit është më i ulët se sa shpresohej pas një doze të vetme, është e rëndësishme të dini nëse dhënia e dy dozave mund të rezultojë në një reagim më të madh imunitar, i cili më pas mund të jetë më mbrojtës, “tha nje deklarate.

Sarah Gilbert, profesore e vaksinologjisë në Universitetin e Oksfordit, e cila po drejton studimin e saj për vaksinat Covid-19, i tha komitetit Lords se asnjë nga 140 vaksinat në zhvillim nuk ka të ngjarë të jetë perfekte, por tha se një vaksinë e dobishme nuk duhet të jetë 100% efektive.

“Edhe me saktësi 50%, ne mund të kalonim në një rrugë të gjatë për të mbrojtur popullsinë. Pra, ne jemi optimistë se do të kemi diçka, dhe nëse është e nevojshme, mund t’i kombinojmë vaksinat për të marrë diçka që funksionon edhe më mirë, “tha ajo.

Ndërsa numri i personave të infektuar me koronavirus bie në Angli dhe pjesën tjetër të Britanisë së Madhe, bëhet më e vështirë të gjykosh vaksinat atje, kështu që ajo dhe kolegët e saj kanë filluar një gjykim në Brazil, ku numrat janë të shumtë, dhe do të fillojnë. edhe në Afrikën e Jugut. Astra Zeneca, të cilës është e licencuar vaksina, po vendos një gjykim të 30,000 njerëzve në SHBA, tha ajo./bota.al-the guardian/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close