Covid19

A po e bën më vdekjeprurëse pandeminë ndotja e ajrit?

Nga: Damian Carrington

Pacientët e infektuar me Covid-19 kanë dy herë më shumë të ngjarë të kenë pasur sëmundje para-ekzistuese të frymëmarrjes dhe tre herë më shumë mundësi të kenë pasur probleme kardiovaskulare. Dhe studimet e cilësisë së ajrit kanë treguar që ndotja e ajrit dëmton zemrën dhe mushkërinë.

Pra, a është ajri i ndotur, i cili tashmë vret të paktën 7 milion njerëz në vit, duke e bërë më vdekjeprurse pandeminë e koronavirusit?
“Ne nuk kemi prova që lidhen drejtpërdrejt me vdekshmërinë, por ne e dimë se nëse jetoni në ambjente ku ajri është i ndotur keni më shumë mundësi për t’u prekur më rëndë nga virusi,” tha Dr. María Neira, drejtorsha e shëndetit publik në Organizatën Botërore të Shëndetit (KUSH). Ndotja gjithashtu dobësonë mushkëritë, duke e bërë potencialisht më të lehtë kapjen e virusit. Gjithashtu grimcat e ndotjes mund të ndihmojnë bartjen e virusit në distanca më të largëta. Këto gjetje fillestare shkaktojnë shqetësim – dhe mund të luajnë një rol vendimtar për të na ndihmuar që të luftojmë përhapjen e pandemisë.

Një studim amerikan, në Universitetin Harvard, zbuloi se ndotja e ajrit është e lidhur me nivelet më të larta të vdekjeve nga Covid-19 në të gjithë vendin.  Në Itali, u zbulua koronavirus në mostrat e ajrit të ndotur dhe është duke u hetuar nëse kjo mund të bënte që virusi të udhëtonte në distanca më të gjata. Një tjetër analizë e 120 qyteteve kineze e botuar në një revistë gjithashtu gjeti një lidhje të rëndësishme, midis ndotjes së ajrit me rastet e Covid-19, shkallën e vdekjeve dhe përhapjen e sëmundjes. Në Londër, studiuesit identifikuan një korrelacion midis nivelit të vdekjeve dhe ndotjes së ajrit në qarqe të ndryshme të qytetit.

Sidoqoftë, jo të gjithë shkencëtarët e ndotjes së ajrit pajtohen që kërkimi duhet të ndiqet me shpejtësi, teksa pandemia ende është duke u zhvilluar, por përkundrazi duhet të presim, qoftë me muaj apo vite, për të qenë të sigurt në rezultatet.
Prof Mark Goldberg, në Universitetin McGill në Kanada, i cili ka kritikuar studimin e Harvardit, tha: “Unë nuk kam asgjë kundër hipotezës që lidh ndotjen e ajrit dhe Covid-19, është shumë e besueshme. Por nëse bëni një studim të mbushur me paragjykime të mundshme, nuk po i bëni mirë publikut duke e botuar. Lobistët e karburanteve thjesht do të thonë: “Epo, pse duhet të besojmë atë që bëni ju?” ”
Prof Francesca Dominici, e cila drejtoi studimin në Harvard, nuk ra dakortë: “Unë mendoj se reagimi i përgjegjshëm nga një shkencëtar është t’i përgjigjet një pandemie duke bërë më të mirën që mundeni me të dhënat që kemi. “Kritikat janë të gjitha absolutisht të vlefshme por janë shumë zhgënjyese sepse askush nga ne nuk po përpiqet të anashkalojë sistemin e rishikimit të kolegëve. Pasi të gjitha punimet tona do të rishikohen dhe, natyrisht, për të bërë legjislacionin e ri, puna duhet të jetë më e mirë. Ne e dimë këtë. ”  The Guardian / bota.al

Leave a Reply

Back to top button