Covid19 keshilla

Limoni me ujë të ngrohtë nuk është një kurë për Covid-19

“Nuk jemi duke luftuar vetëm një epidemi, por dhe një infodemi”, tha drejtori i përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH), Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, në shkurt. Që atëherë, koronavirusi ka evoluar në një pandemi globale, dhe disinformimi është rritur.

Një metodë e disinformimit janë postimet copy – paste nga ekspertë anonimë. Një shembull është një pretendim i rremë që sugjeron se një kurë kundër SARS-COV-2 u gjet në Izrael.

Pretendimi

Postimi, i cili ne gjendet jo vetëm në anglisht, por edhe në spanjisht dhe rusisht, fillon duke thënë se nuk ka “asnjë rast” të koronavirusit në Izrael.Kjo në vetvete është e pavërtetë sepse në Izrael janë raportuar më shumë se 5,000 raste të konfirmuara të virusit që nga 1 Prilli
Më pas sugjeron përzierjen e limonit dhe sode buke me çaj të nxehtë për të “vrarë menjëherë” virusin, duke shtuar se kjo “mbron sistemin imunitar”.

Pse është e pavërtetë?

Ne iu drejtuam disa virologëve për t`a komentuar.

Profesori Michael Kann, profesor i virologjisë klinike në Universitetin e Gothenburg, Suedi, tregoi një studim të dalë në fillim të këtij viti. Edhe pse ende nuk ishte shqyrtuar nga kolegët, detajet e studimit se si reagon virusi SARS-COV-2 në kushte të ndryshme, nga temperatura në pH.

pH është një shkallë logaritmike, nga 0 në 14, duke filluar nga shumë alkaline deri në acid. Uji është neutral dhe qëndron në 7. Shkencëtarët zbuluan se virusi ka një gamë të lartë të stabilitetit, nga 3 në 10 në shkallën e pH.

Pra, nëse shtohet sodë buke , e cili ka një pH prej afërsisht 9 dhe lëng limoni me një pH prej nën 3 në ujë, pH do të qëndronte midis 6 dhe 8, jo afër niveleve që mund të destabilizojnë virusin.

“Virusi është i qëndrueshëm ndaj acidit të treguar për një pH poshtë 3; lëngu i pastër i limonit ka një pH i cili është pak më i ulët. Ideja që shtimi i lëngut të limonit në ushqim ose pije është duke mos aktivizuar virusin është kështu i gabuar, “tha Prof Kann.

Dr Gerald Keusch, profesor i mjekësisë dhe shëndetit ndërkombëtar në Shkollën e Mjekësisë në Universitetin Boston, vëren se është e mundur që nxehtësia dhe pH i acidit të mund të hollojnë, të mostrën e virusit, duke thënë se “ekzistojnë disa të dhëna për këtë “.

Sidoqoftë, “kjo ka të bëjë me dekontaminimin e gjërave siç janë pajisjet mbrojtëse, pajisjet laboratorike”, dhe shtuar se “pasi rruga e infeksionit përfshin hundën dhe sytë, nuk do të jetë shumë e sigurt të pastrohen” këto zona pa shkaktuar “dëmtime serioze”. / Euronews-bota.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close