Horizonti.al

A mundet Inteligjenca Artificiale të zëvendësojë njeriun?

“Po, Inteligjenca Artificiale do të jetë në gjendje të zëvendësojë njerëzit”, thotë Roberto Dadda, një ekspert teknologjie dhe profesor në Politeknikun e Milanos. “Për momentin në disa gjëra. Sigurisht jo në çdo gjë. Le të marrim si shembull një aeroplan. Dikur pilotohej vetëm falë aftësisë së njeriut. Sot piloti i fut të dhënat në një kompjuter dhe avioni fluturon në mënyrë autonome. Megjithatë, piloti është gjithmonë i gatshëm të ndërhyjë kur lindin situata anormale. Kjo deri më sot. Ndërsa teknologjia përparon, kompjuterët do të jenë më të fuqishëm dhe më të aftë për të vepruar në mënyrë autonome edhe në rrethana të jashtëzakonshme. Me linjat e duhura të kodimit dhe udhëzimet e duhura, Inteligjenca Artificiale mund të zëvendësojë njerëzit edhe në situata kritike. “Tani për tani, truri i njeriut është jashtëzakonisht më i fuqishëm dhe më i shpejtë se çdo kompjuter, por funksionimi i tij është i ngjashëm. Prandaj edhe ndjenjat dhe ndjesitë mund t’i “mësohen” një makinerie. Le të marrim shembullin e një gruaje dhe një burri: pse e pëlqejnë njëri-tjetrin në shikim të parë? Sepse instinktivisht truri, duke peshkuar nga përvojat e kaluara, i predispozon ato në një mënyrë të caktuar dhe në çast ndaj njëri-tjetrit. Kur kompjuterët do të jenë në gjendje të bëjnë të njëjtën gjë, do të jetë e mundur të supozohet se edhe makina ka ndjenja, sado artificiale”.

Që sot, makinat janë të afta të njohin fytyrat dhe shprehjet përmes “njohjes së fytyrës”, një nga aplikimet e shumta të Inteligjencës Artificiale. E vetmja gjë që e bën njeriun të pazëvendësueshëm është aftësia e tij për të menduar jashtë kuadratëve. “Pa “të menduarit lateral” njerëzimi nuk do të kishte evoluar në këtë nivel”, përfundon Dadda. “Makineritë do të duhet të mësojnë të bëjnë gabime dhe të jenë më pak të parashikueshme”.

Back to top button