Psikologji

Çfarë nevojitet për një jetë të lumtur dhe të gjatë?

Lumturia mund të jetë objekt i kërkimit shkencor si çdo tjetër. Në fund të fundit, është një gjendje që shumica e njerëzve përpiqen ta arrijnë.

Shkencëtarët e Harvardit pajtohen me këtë, kjo është arsyeja pse ata kanë qenë në kërkim të lumturisë që nga viti 1938. Është kërkimi më i gjatë i këtij lloji i kryer ndonjëherë dhe ende në vazhdim.

Ajo që filloi si një sondazh me 268 studentë të Harvardit gjatë Depresionit të Madh përfshinte së shpejti bashkëshortët, fëmijët dhe qindra banorë të Bostonit, dhe numri i pjesëmarrësve sot i kalon disa mijëra (një nga pjesëmarrësit më të hershëm të sondazhit ishte Presidenti i Shteteve të Bashkuara John F. Kennedy).

Hulumtimi merr në konsideratë faktorë të shumtë duke filluar nga shëndeti i pjesëmarrësve, sukseset dhe dështimet e tyre në karrierë, martesa, miqësitë dhe qëllimi është të eksplorojë rolin që luan gëzimi në arritjen e jetëgjatësisë.

Reklamat

Ndërsa gjenet e mira luajnë një rol të rëndësishëm në përcaktimin e shëndetit afatgjatë, ato nuk janë faktori më i rëndësishëm. Sipas hulumtimeve, kujdesi për marrëdhëniet tuaja me të tjerët është po aq i rëndësishëm sa kujdesi për trupin tuaj.

Marrëdhëniet e ngushta ndihmojnë në vonimin e plakjes mendore dhe fizike dhe kontribuojnë në lumturinë shumë më tepër sesa paratë, fama, klasa shoqërore, inteligjenca dhe gjenetika.

Empatia dhe lidhja janë çelësi për një plakje të shëndetshme. Vetmia mund të ketë po aq ndikim negativ në shëndet sa duhani apo alkoolizmi. Komuniteti, në format e tij të ndryshme, është një përcaktues kryesor i lumturisë dhe kërkimi i lumturisë, sipas shkencëtarëve, është një akt i rëndësishëm i kujdesit për veten.

Prandaj, për mirëqenien dhe shëndetin tuaj, përpiquni të dilni nga zona juaj e rehatisë dhe të lidheni me grupe të ndryshme. Është më mirë të filloni me interesat që keni tashmë. Për shembull, nëse ju pëlqen ecja, bashkohuni me grupet që organizojnë aktivitete në natyrë.

Mundohuni të paktën dy herë në muaj të merrni pjesë në takime shoqërore që nuk kanë lidhje me punën tuaj dhe sigurohuni që të komunikoni me njerëz që nuk i njihni. Do t’ju japë mundësinë për të krijuar lidhje dhe miqësi të reja.

Back to top button