Histori

Idealisti Henri Kisinger, i maskuar si cinik

Screen Shot 2015-10-14 at 18.59.53

Detyrat zyrtare në qeveri – këshilltar për sigurinë kombëtare në Shtëpinë e Bardhë, dhe më pas Sekretar Shteti – i ka ezauruar në vitet Shtatëdhjetë të shekullit që kaloi. E megjithatë, pothuaj 40 vjet më vonë, Henri Kisinger vazhdon të bëjë të diskutohet, të jetë objekt studimi dhe burim analizash dhe këshillash, që i kërkohen në nivelet më të lartë: janë gjashtë presidentët amerikanë që i janë drejtuar atij… Mjeshtër i Realpolitikës, Kisingeri ka ndarë gjithmonë njerëzit: më të shumtët e konsiderojnë një njeri largpamës dhe pragmatist, që me hapjen ndaj Kinës, drejtimin e mundimshëm që i bëri luftës në Vietnam dhe nisjen e çtensionimit me Bashkimin Sovjetik, ka ndikuar thellësisht jo vetëm në rolin e Amerikës në botë… Por ka edhe shumë të tjerë që e konsiderojnë një cinik, që ka sakrifikuar parimet më të shenjtë etikë dhe demokratikë në altarin e realizmit. Deri në pikën që ishte bashkëfajtor në grushtin e shtetit të Pinochetit në Kili, si dhe në autorizimin e bombardimeve të paligjshëm në Kamboxhia, të cilët më pas i hapën rrugën Khmerëve të kuq dhe masakrave të Pol Potit…

[real3dflipbook id=”584″]


Leave a Reply

Back to top button