MAINTeknologji

iPhone mbush 15 vjeç: Një vështrim në të shkuarën (dhe të ardhmen) e pajisjes më me ndikim të shekullit 21

Kanë kaluar 15 vjet që kur Apple nxorri atë që mund të jetë pajisja kryesore e saj: iPhone. Një dekadë e gjysmë më vonë, ka pak produkte që kanë arritur të kenë një nivel të ngjashëm të njohjes së markës.

I shpallur për një audiencë të etur në vitin 2007, iPhone ka revolucionarizuar mënyrën se si ne komunikojmë dhe madje edhe mënyrën se si jetojmë çdo ditë.

Revolucioni i ekranit të madh

iPhone doli në treg në Shtetet e Bashkuara në qershor 2007, dhe në gjashtë vende të tjera në nëntor.

Që nga dalja i kompjuterëve Mac në vitet 1970 e deri te iPod në 2001, Apple tashmë e kishte mësuar mirë se si të angazhohej me audiencën e vet – dhe si të nxiste nivele të jashtëzakonshme reklamash kur lançonte një produkt.

Vlerësimet e hershme për iPhone ishin pothuajse universale, plot duartrokitje për vëmendjen e Apple ndaj detajeve dhe stilit. I vetmi problem i shënuar ishte lidhja me rrjetin – dhe ky ishte një problem i shpejtësive të ngadalta në rrjetet e operatorëve telefonikë, jo i vetë pajisjes.

Vlerësimi i stilit të iPhone nga konsumatorët nuk ishte befasi. Ishte tregues i një tendence në zhvillim drejt telefonave inteligjentë me ekrane me format të madh (por që ende pasqyronin formën e një telefoni). Nokia N95 ishte një tjetër shembull i tillë që doli në treg po atë vit.

iPhone origjinal ofronte wifi, mbështeste lidhjen 2G EDGE dhe kishte shpejtësi shkarkimi në internet nën 500 Kbps (krahasuar me shpejtësitë prej shumë Mbps sot).

Ai ishte gjithashtu i kufizuar në modelet 4 GB ose 8 GB. Kjo mund të tingëllojë për të ardhur keq në krahasim me opsionet 1 TB të disponueshme sot, por mjafton për të mbajtur qindra këngë ose video dhe ishte revolucionare në atë kohë.

Linja e montimit e Apple

IPhone 3G u shpërnda në të gjithë globin në korrik 2008, me shpejtësi të përmirësuara të të dhënave dhe shtimin e Apple App Store. Edhe pse ofroi vetëm 500 aplikacione në fillim, dyqani i aplikacioneve shënoi një përmirësim të ndjeshëm në funksionalitetin e telefonit.

Dhe pikërisht kur përdoruesit filluan të mësohen me 3G, ai u zëvendësua nga 3GS rreth një vit më vonë.

Ky cikël i nxjerrjes së rregullt të produkteve të reja ishte kritik për suksesin e Apple. Duke nxjerrë përditësime të rregullta (qoftë përmes përsëritjeve të produktit, ose më shumë përmirësime të vogla të funksionalitetit) Apple arriti të sigurojë një audiencë entuziaste, të etur për publikime të reja çdo vit.

Gjithashtu, meqenëse produktet më të vjetra shpesh kalonin brenda familjeve, linja e produkteve të Apple e ndihmoi të krijonte një bazë përdoruesish me shumë breza. Kjo gjë vazhdon të funksionojë edhe sot.

Qasje të reja ndaj mënyrave të vjetra

Familja e iPhone ka ofruar përmirësime të madhësisë, shpejtësisë dhe ruajtjes së të dhënave gjatë historisë së saj 15-vjeçare. Disa nga veçoritë e tij “të reja” nuk ishin domosdoshmërisht të reja në treg, por Apple shkëlqeu në ofrimin e tyre në mënyra shumë të integruara që “thjesht funksionuan” (siç do të thoshte themeluesi Steve Jobs).

Në vitin 2013, iPhone 5S prezantoi touch ID, i cili i lejonte përdoruesit të zhbllokonin telefonat e tyre me një gjurmë gishti. Ndërsa kjo ishte prezantuar për herë të parë me Fujitsu F505i në vitin 2003, Apple ofroi një zbatim të fuqishëm të kësaj veçorie. Sigurisht, nuk kaloi shumë kohë para se individët mësuan se si ta anashkalonin mekanizmin.

iPhone 8, i nxjerrë në vitin 2017, solli me vete veçorinë e identifikimit të fytyrës. Kjo kishte ende dobësi, por të paktën ishte imune ndaj zhbllokimit me një foto.

Përtej sigurisë, seria e iPhone ka ofruar gjithashtu përmirësime nga viti në vit në teknologjinë e kamerës. Ndërsa modeli origjinal kishte një aparat fotografik të vogël me dy megapikselë, modelet e mëvonshme kishin lente të shumta, me rezolucion të rritur në 12 megapiksel – duke rivalizuar shumë kamera dixhitale në treg.

Karikimi me valë u prezantua me iPhone 8 (megjithëse u parapri nga Samsung që në vitin 2011). Dhe dizajni pa korniza i iPhone X, i lëshuar në 2017, i ndërtuar mbi veçoritë e gjetura tek Sharp Aquos S2 nga i njëjti vit.

Polemika

Sidoqoftë, iPhone nuk ka qenë pa probleme. Prezantimi i iPhone 7 në 2016 solli heqjen e vendit standard të kufjeve 3.5 mm – dhe shumë nuk ishin të kënaqur.

Ndërsa fillimisht u ofrua një përshtatës që klientët të lidhnin kufjet e tyre të zakonshme, ai ishte falas vetëm për rreth dy vjet. Pas kësaj duhej të blihej. Në vitin 2016 pati indikacione për një rritje të shitjeve të kufjeve me valë. Ndoshta duke rrokur momentin, Apple nxorri ​​në të njëjtën kohë AirPods-et e saj (kufjet Bluetooth me valë).

Një ndryshim i ngjashëm erdhi në vitin 2020 me daljen e iPhone 12. Konsumatorët kishin një mori pajisjesh rezervë – dhe ndoshta duke u përpjekur të zbatonte axhendën e gjelbër të ripërdorimit – Apple hoqi karikuesit nga kutia.

Përdoruesit ende merrnin një kabllo ngarkimi, por ishte një kabllo nga USB-C në Lightning, ndërsa karikuesit e mëparshëm të iPhone kishin një prizë USB-A (porta standarde USB).

Arsyetimi që përdoruesit e iPhone do të kishin një kuti plot me karikues të vjetër, anashkalonte faktin se asnjëri prej tyre nuk kishte të ngjarë të kombinonte me kabllon USB-C më të ri dhe më të shpejtë.

Kështu që mund të përdorni kabllon dhe karikuesin tuaj të vjetër USB-A në Lightning për të karikuar telefonin tuaj të ri e plot shkëlqim, por do të kufizoheni në shpejtësi më të ngadalta të karikimit.

E ardhmja

Nëse 15 vitet e fundit kanë diçka për të mësuar, ka të ngjarë që iPhone të vazhdojë me nxjerrjet vjetore të produkteve.

Këto modele ndoshta do të sjellin përmirësime në shpejtësinë, peshën, jetëgjatësinë e baterisë, rezolucionin e kamerës dhe kapacitetin e ruajtjes. Megjithatë, nuk ka gjasa që të shohim shumë risi në vitet e ardhshme.

iPhone-ët e fundit janë tashmë mini kompjuterë shumë të sofistikuar, që do të thotë se ka hapësirë ​​të kufizuar për përmirësime themelore.

Ndoshta ndryshimi më radikal do të jetë kalimi në karikimin USB-C, falë një direktive të re të Bashkimit Evropian. Dhe ndërsa një standard i përbashkët i lidhësit të energjisë konsiderohet gjerësisht një veprim pozitiv, Apple nuk ishte e bindur.

Ndërsa teknologjitë e ekranit evoluojnë, Apple mund t’i drejtohet modelit të telefonit, me një ekran plotësisht të palosshëm.

Samsung tashmë e ka sjellë këtë në treg. Por Apple ka të ngjarë të presë derisa teknologjia (veçanërisht xhami) të ketë evoluar për të ofruar një përvojë në përputhje me atë që përdoruesit e iPhone kanë pritur.

Ndërsa nuk mund të parashikojmë se si do të duket iPhone në 15 vitet e tjera (edhe pse disa e kanë provuar), ka të ngjarë që kërkesa për produktet e Apple të jetë ende aty, e nxitur nga besnikëria e fortë e markës së Apple. / The Conversation – Bota.al

Back to top button