Analiza

Zgjidhja e krizës siriane, ja çfarë mund të na mësojë Ballkani

Screen Shot 2015-11-08 at 18.19.38

Nga James Stavridis

Dikur ekzistonte një vend i krijuar nga kufij artificialë. Ai ishte i dominuar nga një regjim autoritar, që sundoi me brutalitet të madh, duke përdorur të gjitha mjetet e qeverisjes totalitare – burgosjen, ndëshkimin, dhe spiunazhin shtypës të brendshëm. Përfundimisht, shteti u shpërbërë përmes një vale të urrejtjes fetare dhe etnike. Në një moment, 8.000 burra dhe djem u ekzekutuan në pak ditë, pavarësisht përpjekjeve (të dobëta) të komunitetit ndërkombëtar. Qindra mijëra të vrarë dhe miliona të zhvendosur nga shtëpitë e tyre.

Po, historia ngjan shumë me Sirinë e sotme. Por ky ishte Ballkani në vitet ‘90. Kur Jugosllavia filloi të shpërbëhej, grupe të ndryshme etnike dhe fetare, u përpoqën të ruanin pushtetin, nxorrën pretendime territoriale, krijuan mini-shtete të reja, dhe mbi të gjitha spastruan etnikisht rajonet e tyre. E gjitha kjo shpërtheu në një luftë në shkallë të gjerë në fillim të viteve ‘90…

[real3dflipbook id=”615″]


Leave a Reply

Back to top button