Dieta ushqimore ka rëndësinë bazë për të pasur një shëndet të mirë dhe ndjekja e një diete të duhur e të shëndetshme është në duart tona. Shpesh, njerëzit e lidhin dietën me uljen e sasisë së ushqimit që marrin gjatë ditës, ose me reduktimin e kalorive në ushqimet që konsumojnë për të rënë në peshë. Në të vërtetë, me dietë nënkuptohet marrja e sasive të nevojshme të ushqimeve me vlera të larta ushqyese, në mënyrë që të sigurohen edhe lëndët e nevojshme të organizmit. Pra, dieta me pak fjalë, është ekuilibrim i asaj çfarë duhet të marrësh, pa e tejkaluar në njërin nga përbërësit, si karbohidrate, yndyrna, apo proteina.
Mirëpo ne jemi njerëz dhe që të ndjekësh një dietë të caktuar për një kohë të gjatë, ndonjëherë është paksa e vështirë. Ne kemi dëshirë që ta shkelim ndonjëherë atë dietë dhe të hamë gjërat që na pëlqejnë, pa e vrarë shumë mendjen lidhur me dëmet që i shkaktojmë organizmit tonë. Duke qënë se thuajse të gjithë i pëlqejmë, ne abuzojmë pak me ëmbëlsirat gjatë ditës sonë. Por çfarë ndodh në trupin tonë, kur konsumojmë ëmbëlsira në sasi të lartë, apo kur i konsumojmë ato në mënyrë të shpeshtë?
Konsumi i tepërt apo i shpeshtë i ëmbëlsirave sjell këto pasoja në shëndetin tonë:
- Mungesë të lëndëve të tjera ushqyese, pasi duke konsumuar ëmbëlsira, shpesh harrojmë se i marrim kaloritë e duhura për gjithë ditën. Ne mund të marrim kaloritë e duhura, por jo yndyrnat, proteinat, vitaminat dhe mineralet që i nevojiten trupin tonë, po aq sa karbohidratet për të mirëfunksionuar.
- Dëmtime në mëlçi. Mëlçia ka aftësinë që karbohidratet t’i grumbullojë në sasi glikogjeni, ose t’i shndërrojë në yndyrna për t’i kthyer në ind dhjamor. Sasia e lartë e sheqernave e dëmton mëlçinë.
- Shtim në peshë, pasi siç e përmendëm më lartë, mëlçia ka aftësinë që të sigurojë prej glukozës gjithë substratet e nevojshme për sintezën e yndyrnave dhe për t’i dërguar këto yndyrna në indin dhjamor, duke kontribuar në shtimin në peshë, i cili do të vijë për çështje kohe.
- Shtohet dëshira për ëmbëlsira dhe shfaqet rezistenca insulinike. Ëmbëlsirat janë tepër tunduese dhe mund të bëhen një problem i vërtetë, sidomos nëse një person është diabetik. Por edhe kur nuk nuk vuan nga diabeti, ëmbëlsirat çojnë në shfaqjen e rezistencës insulinike, e cila është shkaku kryesor i diabetit mellitus tip 2.
5. Prodhim të acideve në dhëmbë me karies dentar dhe dëmtim të dhëmbëve. Me siguri e keni dëgjuar edhe ju se ushqimet e ëmbla i dëmtojnë dhëmbët tuaj. Këto fjalë nuk janë legjendë. Bakteret në gojë preferojnë të përdorin sheqernat për ciklin e tyre jetësor dhe në momentin që ju i konsumoni shpesh, apo në sasi të lartë ëmbëlsirat, ju i krijoni atyre terrenin e duhur për t’u rritur, për t’u zhvilluar dhe për të dëmtuar dhëmbët tuaj.