EnciklopedikeEnigma

Vrima misterioze në akujt Arktik

Kur bëhen bashkë mendjet më të zgjuara, ne të gjithë presim që ata të japin shpjegim për çdo gjë. Gjithsesi, herë pas here dalin probleme të reja që as shkencëtarët e NASA-s nuk mund t’i përllogarisin e t’i kuptojnë.

Një javë më parë, ndërsa NASA po vëzhgonte mbi det në Arktik, pjesë kjo e një programi të quajtur operacioni ’IceBridge‘ që prej një dekade, ata dalluan disa vrima të vogla mbi akull që nuk i kishin vënë re më parë.

Shkencëtarët pohuan:“Ne i pamë këto forma rrethore vetëm për disa minuta sot. Nuk na kujtohet të kemi hasur një fenomen te tillë në ndonjë vend tjetër.”

Askush, deri më tani, nuk ka dhënë një shpjegim përfundimtar, megjithëse janë disa teori të mundshme që janë hedhur për këtë.

Një hipotezë është që këto gropa të jenë bërë nga fokat. Fokat kanë nevojë që të jenë nën akuj që të marrin frymë. Pra, ekziston një mundësi që ato të kenë gërmuar derisa kanë krijuar gropa ku mund të hyjnë e të thithin oksigjen.

Një mundësi tjetër është që këto forma të jenë krijuar nga dallgët.

Disa studiues të borës dhe akujve sygjerojnë se kjo mund të jetë shkaktuar nga rrymat e konveksionit.

Leave a Reply

Back to top button